I første del av 2012 er det etablert 9.552 nye bedrifter i Norge. Det er 13,6 prosent flere enn på samme tid i fjor, skriver Nationen.

Tallene, som er utarbeidet av analyseselskapet Experian, viser at det er vekst i nesten alle fylker.

— En økning på over 13 prosent nye bedrifter er svært gledelig, seier Lars Erik Sletner, administrerende direktør i Bedriftsforbundet.

Han tror en årsakene til tallene kan være at regjeringen senket kravene til aksjekapital for nye bedrifter fra 100.000 til 30.000 kroner ved årsskiftet.

— Det gjør at terskelen for å etablere seg er blitt lavere. En annen grunn kan være konjunkturene. Inngangen til 2012 er bedre enn i samme periode i fjor. Det kan gjøre at flere tør å satse, sier Sletner.

Terje Lien Aasland (Ap), som leder næringskomiteen på Stortinget, tror en av årsakene til veksten i nye bedrifter er arbeidet regjeringen har gjort for å gjøre det enklere for bedrifter å etablere seg.

— Det har blitt enklare å etablere aksjeselskap, samtidig som kravet til aksjekapital er satt ned. Revisjonsplikten for mindre selskap er også borte. Summen er at flere tør og vil velge å utvikle nye bedrifter, mener han. (©NTB)