Ifølge nyhetsbyået DPA er det kongefamilien i Qatar som har sikret seg Skrik . De siterer anonyme, arabiske kilder som hevder det var sjeik Hamad bin Khalifa al-Thans familie som endte opp med å betale 119,9 millioner dollar for pastellmaleriet.

Men Petter Olsen, maleriets tidligere eier, tror ikke at dette stemmer.

— Mye tyder på at Qatar ikke har vært inne – i all fall ikke i siste budrunde, sier Olsen til Aftenposten.

— Det kan være en amerikansk samler som har kjøpt. Og da kan vi kanskje få vite hvem det er etter hvert. Da kan det også være gode sjanser til at vi får se bildet offentlig. Det er jo det vi alle håper, sier Petter Olsen til Aftenposten.

- Du vet altså ikke hvem som har kjøpt?

— Nei, det er helt konfidensielt ennå. Så foreløpig vet ikke engang jeg hvem som har kjøpt.

Tipper MoMA

Det går rykter om at noen i salen kunne høre stemmer på kinesisk, og faktisk på norsk, under budrunden, men for øyeblikket er det vanskelig å si om dette.

Enkelte amerikanske kunstkommentatorer tror Skrik har havnet hos et amerikans museum. Lee Rosenbaum i Artsjournal er en av dem.

— Jeg tipper at Edvard Munchs Skrik ble kjøpt av et museum, kanskje et amerikansk museum, kanskje til og med Museum of Modern Art (MoMa).

Selv om nattens kjøper ikke er kjent, og heller ikke ble røpet på pressekonferansen etter auksjonen, kunne Sotheby's fortelle at det var en samler som kjøpte Skrik.

Ifølge Wall Street Journal pleier Charles Moffett, mannen som tok imot budet via telefon, oftest å forhandle for amerikanske kjøpere.

Moffett er Sotheby's visesjef for impresjonistisk, moderne og samtidskunst, og ifølge Artsjournal uttalte Moffett følgende:

«Det er to eller tre museer som har muligheten til å kjøpe bildet, hvis museumsstyret går sammen. Da kan de dele summen på ti eller tyve personer ... Jeg tror vi kan ende opp med en slik situasjon. Det er ikke en spekulasjon.», sa Moffett før auksjonen ifølge artsjournal.com.

Milton Esterow, redaktør i ArtNews, var til stede på auksjonen i går kveld og sier han ikke aner hvem som til slutt kjøpte bildet. Men ryktene florerer i kunstmiljøet i New York, og mange forsøker å tolke hvem de to telefonvaktene som leverte bud, representerte.

- Det går rykter om at noen i salen kunne høre stemmer på kinesisk, og faktisk på norsk, under budrunden, men for øyeblikket er det vanskelig å si om dette, sier Esterow til Aftenposten.

Fornøyd med summen

Uansett hvem som endte opp med maleriet, er Petter Olsen fornøyd med at han solgte sin versjon av Edvard Munchs Skrik for rekordsummen 119,9 millioner dollar (nær 700 millioner kroner). Summen ble høyere enn Sotheby’s prisantydning på 80 millioner dollar, men nådde ikke opp til de mest optimistiske forhåndsprognosene på opp mot 200 millioner dollar.

— Bildet kunne jo gått høyere, men det gjorde nå ikke det, sier Olsen.

På pressekonferansen etter salget, fortalte Petter Olsen blant annet om hvordan han nå skal investere i kunstgalleri og hotell på Ramme Gaard på Hvitsten. Der pågår byggearbeidene allerede for fullt.

— Vi venter nå melding fra det offentlige om hvorvidt de er interessert i å være med og arrangere åpningsutstilling der ute. Vi ønsker også å vise frem Edvard Munchs bolig på Nedre Ramme ferdig restaurert, hans to atelierer gjenoppbygget og frukthage og åker anlagt på nytt. Kanskje vi kunne avduket en statue. Alt avhenger av at de offentlige institusjonene ønsker dette, slik at et allment publikum skal få oppleve det, sier Olsen.