Olav Thon har tatt ut et privat søksmål mot en 71 år gammel mann, som de siste fem årene har plaget Thon med en mengde trusselbrev og telefoner.

John Kristian Elden, som representerer Thon, la ned påstand om åtte måneders fengsel for mannen, hvor syv måneder er betinget fengsel, for pengeutpressing og plagsom adferd.

Elden ba også om at mannen må betale en bot på 5000 kroner, samt saksomkostninger på 35.000 kroner, og at mannen på livstid ilegges kontaktforbud mot Thon.

— Thon synes det har vært vanskelig for ham. I en fem års periode har han levd med trusler mot seg selv og familien. Han har hele tiden måtte se seg over skulderen, og nå vil han slippe dette problemet. Nok er nok, nå vil han bare bli kvitt fyren, sier Elden til Aftenposten.no.

Ifølge Elden skal mannen i flere brev skrevet at han "vil gjøre livet til et helvete" for Thon, og truet med å sette i gang en ”fase tre”. I brevene har han bedt om 650.000 kroner i erstatning fra Thon, og noen av brevene skal ha vært påført hakekors.

Mannen erkjenner å ha oppført seg plagsomt, men ikke at han skal ha drevet med pengeutpressing.

— Fortvilt mann

— Det foreligge ikke et reelt forsøk på pengeutpressing, kun et utjenlig forsøk på å få erstattet et tap etter et innbrudd. Det hele er i grunnen en personlig tragedie. Han innrømmer å ha plaget Thon, men å be om fengsel for pengeutpressing blir å skyte spurv med kanoner. Jeg skjønner at Thon er forbannet, det ville jeg også ha blitt, men hvis mannen bare hadde blitt tatt på alvor tidligere, så ville ikke dette ha skjedd, sier mannens forsvarer, Johan VD Kongsvik.

Årsaken til at mannen har plaget Thon er fordi hans kone ble frastjålet verdisaker på puben "The Scotsman" i Oslo sentrum i 2007. Puben er en del av Thon-gruppen. I vesken lå et par husnøkler som tyvene tok i bruk – mens mannen og barna deres sov, ble familien fratatt noen verdisaker.

Mannen mener Thon er ansvarlig, og har derfor i et stort omfang tatt kontakt med Thon, og krevd erstatning fra ham.

— Siden han aldri fikk noe svar, har det bare ballet på seg. Det er klart at dette har vært plagsomt for Thon, og det skjønner han, men dette har vært en rop om hjelp fra en fortvilt mann, sier Kongsvik.

Mannen måtte allerede i 2009 møte i retten for truslene fremsatt mot hotellkongen.

Her fikk han 30 dagers betinget fengsel – men trusselbrevene fortsatte å komme.

Mannen møter i Oslo tingrett både i en privat og offentlig straffesak. Da politiet tok ut tiltalen i november i fjor, ble mannen tiltalt for å ha plaget sin svigerinne per post og telefon, og for å ha brutt et besøksforbud. For truslene og den plagsomme oppførselen mot Thon, blir han bare tiltalt for ordensforstyrrelse. Det synes ikke Thon og Elden at var nok:

Protesterer mot politiet

- Dette er en protest mot politiet som ikke ser på saken alvorlig nok. Påtalemyndighetene har ment at dette ikke er straffbart, men å forsøke å presse Thon for penger over flere år, er langt mer alvorlig enn en ordensforstyrrelse, sier Elden .

— Siden han ikke lærte av dommen fra 2009 hvor han fikk betinget fengsel, får vi se om han kan ta lærdom av en dom med ubetinget fengsel, legger han til.

For plagingen av sin svigerinne ba påtalemyndighetene om at mannen må utføre samfunnstjeneste, og mannen skal ifølge forsvarer Kongsvik ha akseptert dette.

Det er ventet at dom i saken neste uke.