• Det kan ikke være riktig å ta ut et pasienthotell i streik. De som trenger å bo her, burde sluppet dette.

Det sier Vivian Lundal idet hun sjekker inn til et nytt opphold på Haukeland pasienthotell. Her har hun vært innom mange ganger de siste to og et halvt årene. Som kreftpasient er hun fortsatt prioritert til å kunne bo på hotellet som ennå holder åpent med redusert kapasitet.

— Feil å streike her

— Jeg er innom for en cellegiftkur. Da blir du ganske slått ut, og det er viktig å slippe en lang tur hjem, eller måtte organisere med transport til et annet sted i byen, sier Lundal.

Hun synes synd på mange som har måttet forlate hotellet.

— Vi er prioriterte pasienter, men det er mange som sikkert har det minst like ille som meg som har flyttet ut. Det blir feil at en streik skal gå ut over en slik svak gruppe, sier Lundal.

Les også:

Hun har ellers forståelse for hotellstreiken.

— Hadde det vært en tur til byen for å hygge seg og bo på hotell, er det noe annet. Disse pasientene bor jo her fordi det er nødvendig. Her rammer streiken noen av de svakeste, fortsetter Lundal, som er hjemmehørende på Fonnes i Austrheim.

Medisinsk beredskap

For to og et halvt år siden fikk hun diagnosen tarmkreft. Sykdommen har spredt seg. Derfor går hun jevnlig til cellegiftbehandling som holder utviklingen i sjakk. Hun roser kreftavdelingen opp i skyene. Det samme med pasienthotellet.

Les også:

— For slike som meg er det svært lettvint. Jeg får to doser nå, med en natt imellom. For meg ville det vært mye tøffere om jeg ikke kunne bo her. Det handler også om at her kan vi kontakte helsepersonell om noe er galt, forklarer Vivian Lundal.

Fellesforbundet har sagt at de vil imøtekomme en dispensasjonssøknad fra pasienthotellene. Men NHO Reiseliv vil ikke sende søknadene videre til fagforeningen.

– Fellesforbundet må selv ta ansvar for at de har gjort et bevisst valg og tatt ut pasienthoteller i streik, med de alvorlige konsekvenser det kan få, har administrerende direktør Kristin Krohn Devold sagt tidligere i en kommentar på spørsmål om hvorfor NHO Reiseliv ikke vil bidra til at pasienthotellene kan få dispensasjon.

Flere i korridorene

Hotellstreiken fører nå til at antall korridorpasienter på sykehuset øker. Onsdag ble 14 nye, som egentlig skulle bodd på pasienthotellet, lagt inn på sengeposter på Haukeland.

Les også:

— Det betyr at vi nå har 32 korridorpasienter på sykehuset. Det er langt flere enn vanlig, og selvfølgelig en direkte konsekvens av streiken, sier divisjonsdirektør Askjell Utaaker i Helse Bergen.

I tillegg er det 50 pasienter som innkvarteres på hoteller rundt om i byen.

— Det er flott at vi kan bruke vanlige hoteller for å avhjelpe. Men det er klart at det ikke er noen medisinsk beredskap på disse stedene, slik de finnes på pasienthotellet. Derfor må vi også ta flere inn på sengepostene på sykehuset, sier Utaaker.

Avhenger av uorganiserte

Det er de ansatte som ikke er organisert som nå gjør det mulig å holde kapasiteten på pasienthotellet oppe.

— I går var det fire uorganiserte som klargjør rom, på jobb. Dermed fikk vi tatt inn 17–18 nye kreftpasienter som er den gruppen som blir tilbudt plass på pasienthotellet slik situasjonen er nå, sier Utaaker.

Han forteller om en komplisert hverdag.

Les også:

— Det er klart at hotellet drives med redusert kapasitet på det meste. Noen dager er det kanskje bare én uorganisert som skal jobbe, og da går kapasiteten på for eksempel klargjøring av rom ned, sier divisjonsdirektøren.

Har kontroll

— Hvilken rapport sender dere til Fylkeslegen?

— I dag rapporterer vi at situasjonen er utfordrende, men at vi har den under kontroll. Den vurderingen gjør vi løpende.

Dersom streiken skulle bli ytterligere trappet opp og pasienthotellet få mindre kapasitet, vurderer sykehuset om de kan ta i bruk en ny mottaksavdeling som midlertidig tilbud til hotellpasientene.