Hytteprisene til værs - har steget over 12 prosent på ett år

Prisene på fjellhytter har steget mest, og er opp kraftige 16,5 prosent i løpet av første halvår i 2021 sammenlignet med samme periode i fjor.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det viser ferske tall fra Eiendom Norge for første halvår i 2021.

– Vi har aldri sett så rask omsetningstakt i fritidsboligmarkedet noensinne, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

I 2021 er gjennomsnittsprisen på en fritidsbolig på 2,89 millioner kroner. Det er en økning på 12, 6 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

– Den kraftige oppgangen i priser og volum i hyttemarkedet i 2020 overgikk alt vi har sett tidligere, og denne utviklingen har fortsatt i år, sier Lauridsen.

Direktør Henning Laurdisen i Eiendom Norge.

Sjøhytter dyrest, fjellhytter stiger mest

Prisene på fjellhytter har økt mest, og skutt opp 16,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har innlandshytter økt med 12,5 prosent, og sjøhytter hatt en prisstigning på 6,4 prosent.

Sjøhyttene er dyrest med en gjennomsnittspris på 3,4 millioner.

Også antall hyttesalg har økt kraftig. Så langt i år har det blitt solgt nærmere 3.900 hytter - en oppgang på 27,1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Til tross for en viss lemping av smittevernstiltakene nå, og større muligheter for å reise ut av landet, venter vi fortsatt vekst i hyttemarkedet fremover, sier Lauridsen.

Flere dyre hytter

Eiendom Norge er tydelige på at det er pandemien som står bak endret etterspørsel - både i boligmarkedet og på hyttemarkedet.

– Fleksibelt arbeidssted for mange og økt bruk av hjemme- og hyttekontor har gjort eget hjem og hytte viktigere, sier Lauridsen.

Det er også solgt flere hytter i den høyeste prisklassen under pandemien. I 2021 har det så langt blitt solgt 396 hytter til over fem millioner kroner, opp 74 prosent sammenlignet med i fjor.

Går over prisantydning

I gjennomsnitt ble fritidsboligene som ble solgt i løpet av første halvår, solgt hele fire prosent over prisantydning.

– Vi har aldri tidligere observert så rask omsetningstakt i fritidsboligmarkedet, og vi har heller aldri målt et positivt avvik mellom prisantydning og solgt pris tidligere, sier Lauridsen.

– Disse tallene stemmer imidlertid godt med det mange av Eiendom Norges medlemmer har meldt om, nemlig at det både har vært mange budrunder i hyttemarkedet og at mange kjøpere er utålmodige med å overta hyttene, fortsetter han.

Mot slutten av hytte-boom

Til tross for ellevill vekst i hytteprisene under pandemien, tror Lauridsen at hytte-boomen har nådd toppen og at prisene vil synke fremover.

Det skyldes blant annet at Norges Bank planlegger å gradvis sette opp styringsrenten fra høsten av, og at Finansdepartementet har økt kapitalbufferkravet til bankene. Det betyr i praksis at det kan bli vanskeligere å få lån fremover.

I tillegg vil fortsatt lettelser på smitteverntiltak og økt tilbud ta sin bit av husholdningsøkonomien, forteller Lauridsen.

– Samtidig tror vi vil ha fortsatt sterk etterspørsel i Norge, og det har en sammenheng med at vi mest sannsynlig vil få noen varige endringer av corona som økt bruk av hjemmekontor som mange antagelig ønsker å også kunne bruke på fritidsboliger fremover, sier han til E24.

Les også

Regjeringens buffer-retrett kan gi boligbrems: – Ble litt av en bombe

«Alle» vil ha hytte ved havet. Bilde fra oslofjorden utenfor Drøbak.

Fortsatt vekst etter knallåret 2020

Også 2020 ble et knallår for fritidsboliger: Prisene økte med 5,5 prosent. Totalt ble det solgt 8916 hytter i Norge i fjor, som tilsvarer en oppgang i omsetning på hele 35,8 prosent fra 2019.

En typisk fritidsbolig kostet i 2020 rundt 2,5 millioner kroner. Nå har gjennomsnittsprisen altså steget med over 12 prosent til 2,8 millioner kroner.

Publisert: