Norwegian-sjefen «ekstremt skuffet» etter støtte-nei: – Vi har ikke gitt oss

Norwegian får ikke mer støtte fra regjeringen, og må nå jobbe med andre løsninger. I mellomtiden renner pengene ut av kassen.

Norwegians konsernsjef Jacob Schram t.h. og finansdirektør Geir Karlsen under en pressekonferanse hos Norwegian i Oksenøyveien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Vi er ikke uforberedt, men det er overraskende. Men aller mest ekstremt skuffende, sier Norwegian-sjef Jacob Schram til E24.

Nærings- og fiskeridepartementet sendte mandag morgen ut meldingen om at regjeringen ikke vil bidra med mer finansiell støtte til Norwegian enn de ordningene som allerede er på plass for den kriserammede flybransjen. Heller ikke det nye selskapet til Erik G. Braathen vil få statlig støtte.

Les også

Statens nei kan kanskje bli en fordel for flyselskapet Norwegian

Les også

Derfor sa regjeringen nei til Norwegian

– Har ikke gitt oss

– Jeg tror dette er utrolig synd for det norske folk, for norsk infrastruktur, for norsk reiseliv, norsk næringsliv, spesielt lokalt næringsliv, sier Schram.

– Men vi har ikke gitt oss. Vi jobber med løsninger og jeg håper vi kan komme ut med et nytt Norwegian på den andre siden av vinteren, til tross for at vi ikke har fått støtte av regjeringen spesielt, sier han.

Norwegian klarte å få på plass en redningspakke i vår, men var raskt ute med beskjed om at pengene ikke vil holde veldig lenge. Tidligere har selskapet indikert at en ny finansieringspakke i milliardklassen må på plass for at de skal komme seg gjennom vinteren.

– Vi har vært tydelig på at vi trenger hjelp for å komme gjennom vinteren. Vi kan strekke den strikken i begge ender, helt avhengig av hvilke tiltak vi foretar oss. Det er det vi vurderer nå, sier Schram.

Les også

Derfor sa regjeringen nei til Norwegian

– Kan ikke utelukke noen ting

Det kraftige fallet i passasjerer og inntekter under coronakrisen, samtidig som mange utgifter fortsatt løper, gjør at pengene renner ut fra kassen til flyselskapene.

Norwegian har tidligere anslått at selskapet bruker mellom 300 og 500 millioner kroner mer hver måned enn det de får inn.

Senest i slutten av august skisserte Norwegian flere alternativer for å sikre seg kapital, i forbindelse med kvartalsrapporten for andre kvartal.

Alternativene som da ble listet opp var ny finansiering (lån, journ.anm.), ytterligere utstedelse av aksjer i en rettet emisjon (frisk kapital fra aksjeinvestorer, journ.anm.), en revurdering av selskapets forretningsplan og omfang av virksomheten, salg og refinansiering av eiendeler eller andre kilder til finansiering.

– Jeg kan ikke utelukke noen ting. Alt er mulig i dette scenarioet, sier Schram.

Schram sier har ikke kan gå inn på hvilke alternativer Norwegian jobber med nå.

– Jeg kommer tilbake når vi tar beslutninger innenfor det mulighetsrommet vi ser, sier han.

Trenger støtte

Under pressekonferansen gjentok konsernsjefen budskapet om at Norwegian trenger mer hjelp for å klare seg gjennom vinteren.

På spørsmål om konkursrisiko svarte Schram at han «utelukker ingenting», og sier det også gjelder permitteringer og oppsigelser.

Schram pekte også på at andre land har støttet sine nasjonale flyselskaper, som Lufthansa i Tyskland.

– Ved si nei til Norwegian åpner man døren for et ungarsk flyselskap som statsministeren selv har sagt hun vil boikotte, sa Schram.

Publisert: