AstraZeneca-vaksine: Sterk effekt hos eldre voksne

Eldre har vært hardest rammet av coronaviruset. Nå viser funn fra en tidlig studie at Oxford og AstraZenecas vaksine har sterk immunrespons hos denne gruppen. Gledelig, sier Nakstad, som samtidig minner om at vaksinen fremdeles ikke er godkjent.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det bekrefter Oxford universitetet i en forskningsartikkel som torsdag publiseres i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Resultatet fra fase 2-studien av vaksinen viser at vaksinen tåles bedre av eldre mennesker, og produserer lignende immunrespons både hos unge og eldre.

Studien involverte 560 voksne, hvorav 240 var over 70 år.

– Å sikre robust immunrespons hos eldre voksende har vært en langvarig utfordring. Å vise at denne vaksineteknologien kan føre til en slik respons – i aldersgruppen som har størst risiko for alvorlig covid-19-sykdom – gir håp om at vaksineeffektiviteten vil være lignende i yngre og eldre voksne, sier Angela Minassian som undersøker slike studier hos Oxford, skriver Bloomberg.

USAs helseminister tror på vaksinering innen få uker

– To doser virker som god strategi

Studien viser at deltagere som har mottatt vaksinen utviklet nøytraliserende antistoffer.

– Vi så sterkest immunrespons hos de ti deltagerne som fikk to doser av vaksinen, noe som indikerer at dette kan være en god strategi for vaksinering, sier professor Andrew Pollard ved Oxford University.

Alle de ti deltagernes blod skal ha vist nøytraliserende aktivitet mot coronaviruset.

Vaksinen har de siste månedene vært i den siste testfasen. Over 30.000 pasienter i USA har blitt innlemmet i studien. Samtidig pågår det parallelt en fase-trestudier i lav- og middelinntekts land som Brasil og Sør-Afrika.

Foreløpige resultater fra den siste testfasen av vaksinen er ventet i løpet av de kommende ukene.

Allerede har AstraZeneca inngått avtaler om å levere mer enn to milliarder doser av vaksinen. EU er blant dem som har inngått en avtale med selskapet, noe som gjør at vaksinen også kan bli brukt i Norge såfremt den blir godkjent.

– Det er gledelig at det kommer nyheter fra disse selskapene, men de skal godkjennes først. Vi skal være trygge på at de har god effekt og lite bivirkninger før vi kan ta dem i bruk, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til VG om vaksinenyheten fra Oxford/AstraZeneca.

Vaccibody inn i pandemi-kampen

Flere lovende vaksiner

AstraZeneca og Oxford-vaksinen ligger like bak andre i testingen av coronavaksine.

Tidligere har både Moderna og grupperingen Pfizer og BioNtech bekreftet at deres vaksiner er rundt 95 prosent effektiv mot viruset. Begge har varslet at de vil søke godkjenning i løpet av kort tid.

Resultatene fra de to vaksinene har bidratt til sterk utvikling på børsene verden rundt de siste ukene.

På under to uker har oljeprisen steget mer enn 11 prosent etter de mange vaksinenyhetene. I samme periode har Hovedindeksen på Oslo Børs steget mer enn syv prosent.

Oljeprisen og Oslo Børs rett opp etter melding om effektiv vaksine
Publisert: