Regjeringen forlenger permitteringsordningen til 1. juli

Regjeringen har besluttet å forlenge permitteringsordningen fram til 1. juli.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Regjeringen foreslår å utvide permitteringsordningen og forlenge retten til dagpenger. Det bekrefter regjeringen i en pressemelding mandag.

– Det gjør vi rett og slett for å sørge for at flere av dem som er permittert, og som etter hvert opplever at jobbene kommer tilbake, ikke faller ut av ordningen, sier Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) til NRK, som først omtalte saken.

Ordningen er utvidet for at ikke bedrifter må gå til oppsigelser kort tid før jobbene kan komme tilbake når vaksineringen av befolkningen gjennomføres, opplyser Asheim i pressemeldingen.

– Enkelte bedrifter som har permitterte ansatte i dag har gode muligheter for å hente dem tilbake senere, selv om behovet for bemanning er redusert i en periode, sier Asheim

I sommer ble permitteringsperioden utvidet fra 26 til 52 uker.

Les også

Storkjeder varsler bølge av oppsigelser: Jeanette er allerede oppsagt

Vil ta lang tid

YS er fornøyd med at perioden nå blir utvidet.

– Det blir stadig tydeligere at pandemien vil prege arbeidslivet hele det kommende halvåret, og det vil ta lang tid før arbeidslivet er tilbake til en normaltilstand, sier YS-leder Erik Kollerud i en melding mandag morgen.

Han mener dette kan redde mange arbeidsplasser og gi trygghet til tusenvis av ansatte.

– Permitteringstallene er fortsatt svært høye. Mange nærmer seg nå grensen for hvor lenge de kan være permittert, og har risikert å bli helt arbeidsledige fra mars. Derfor er vi fornøyd med at regjeringen imøtekommer kravet vårt om å utvide den maksimale permitteringsperioden frem til 1. juli, sier han.

Parat-leder Unn Kristin Olsen mener beslutningen om å forlenge ordningen er klok.

– Uten en forlengelse av permitteringsperioden, vil virksomhetene måttet si opp alle permitterte de nærmeste månedene. Det gir ingen mening nå som vaksinen er her, sier Parat-lederen i en pressemelding.

Erna Solbergs melding til permitterte: – Se etter nye jobber

Flertall på stortinget

VG meldte søndag at Frp er innstilt på å gå sammen med Ap, Sp og SV for å forlenge permitteringsperioden. Dermed er det flertall på Stortinget for å forlenge permitteringsperioden ut over de 52 ukene som gjelder nå.

– Det går i riktig retning. Når de ser at flertallet på Stortinget ønsker utvidelse, så må de jo bare følge opp det, sier Sylvi Listhaug (Frp) i en e-post til E24.

Frp ønsker å forlenge permitteringsperioden til 1. oktober.

– Vi må ha langsiktighet både for næringslivet og de ansatte som er permitterte, sier Listhaug.

Hun mener politikerne må stille opp frem til hverdagen blir mer normal.

– Når vi har brukt over 100 milliarder kroner på krisetiltak kan vi ikke gi oss på oppløpssiden og la tusenvis i stikken. Står vi løpet ut nå, vil vi bidra til at folk kan beholde jobbene sine og bedrifter kan unngå å gå konkurs, sier Listhaug i e-posten.

VIL FORLENGE: Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet mener næringslivet og de permitterte trenger langsiktighet.

Vurderte endringer

Så sent som søndag sa regjeringen at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen, som til nå har hatt en maksimal varighet på 52 uker.

LO og de store hotellkjedene er blant dem som har advart mot å ikke forlenge ordningen.

Blant annet sa Thon-sjef Morten Throvaldsen før mandagens utvidelse av ordningen at de snart måtte begynne å si opp flere hundre permitterte før 52-ukers perioden gikk mot slutten.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke mener forlengelsen skaper trygghet for arbeidsplasser.

– Samtidig etterlyser Virke muligheten til å ta inn kompensasjon for tap av varelager og lønnskostnader for permitterte ansatte i kompensasjonsordningen, samt videreføre og justere på lønnsstøtteordningen. Det vil hjelpe virksomhetene gjennom siste fase frem til vi har fått vaksinert befolkningen, og er avgjørende for å holde folk i arbeid, sier Kristensen i en e-post til E24.

Publisert: