Flere kjøpte sin første bolig i fjor

Tallet på personer som kjøpte sin første bolig i fjor, var det høyeste siden 2011. Lave renter ser ut til å ha veid opp for koronafølgene, ifølge en ny rapport.

Under koronapandemien har alle som skal på visning måttet forhåndsbestille tid, og munnbind har naturlig nok også vært et tiltak. Tallet på førstegangskjøpere har økt de aller fleste steder i landet i 2020.
  • NTB-Alexander Vestrum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det har vært en klar økning de aller fleste steder i landet, ifølge rapporten, som Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita som står bak.

– Etter rentefallet har det vært svært gode tider for førstegangskjøpere. Etter hvert som renteeffekten avtar, vil boligmarkedet falle tilbake til mer normale tilstander, og vi tror at økningen i førstegangskjøpere vil avta i de fleste regioner, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

54.000 kjøpere

Totalt var det 54.175 førstegangskjøpere i 2020, en økning fra 51.438 i 2019.

Tredje kvartal i fjor er det sterkeste innen førstegangskjøp som er registrert i statistikkens historie, og totalt sett må man tilbake til 2011 for å finne et år med like mange førstegangskjøpere som i 2020.

Svært lave renter etter koronautbruddet gir sterke insentiver til å kjøpe framfor å leie bolig, understreker Norges Eiendomsmeglerforbund. Dette har utløst sterk prisvekst, spesielt i Oslo-regionen. Nå ser forbundet imidlertid tegn til at høye boligpriser er i ferd med å bli en utfordring for førstegangskjøpere i hovedstaden.

– Unge taper i hovedstaden

Ifølge Carl O. Geving startet nedgangen i Oslo litt tidligere enn ventet, og den kommer samtidig med et klart oppsving av førstegangskjøpere i nabokommunene.

– Dette minner om trenden i 2016-2017, da mange unge flyttet ut av Oslo til nabokommuner med lavere boligpriser. Med høye Oslo-priser og lavt tilbud av førstegangsboliger ligger det dessverre an til at førstegangskjøperne nok en gang vil tape terreng i hovedstaden, sier han.

Publisert
  1. Bolig
  2. Norges Eiendomsmeglerforbund
  3. Carl O. Geving
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her blir bilisten tatt i 127 km/t på E16

  2. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  3. Én av tre jenter er i fare­sonen for spise­forstyrrelser: Karolines nyttårs­forsett ble et mareritt

  4. Irmelin vil leie ut leiligheten til studenter: – Ingen tar kontakt

  5. – Alle har tid til å trene, men det krever at du tar et valg

  6. – Aldri sett tilsvarende prisøkninger