Tesla rammes av kinesisk coronautbrudd

Den kinesiske sentralbanken sendte asiatiske børser ned etter å ha latt være å stimulere økonomien som følge av det siste store coronautbruddet. Tesla rammes hardt av at millionbyen Shanghai er stengt ned.

Publisert Publisert

Det var ventet at den kinesiske sentralbanken vil jekke ned en av sine nøkkelrenter under fredagens rentemøte, men renten ble til analytikernes overraskelse holdt på stedet hvil.

På forhånd var antagelsen at sentralbanken ville justere ned renten for å stimulere økonomien etter nedstenging av flere storbyer etter store coronautbrudd, skriver Bloomberg.

Asia-børsene falt i etterkant av avgjørelsen

Slik så det ut omtrent 06.30:

  • Hang Seng i Hongkong opp 0,67 prosent.
  • Kospi i Seoul er ned 0,62 prosent.
  • Shanghai Composite faller 0,62 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,19 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,59 prosent
  • Nikkei 225 i Tokyo faller 0,22 prosent

Tesla truffet av nedstenging i Shanghai

En rekke selskaper har måtte stenge ned virksomheten som følge av coronautbruddet i Kina.

Tesla, som har en gigantiske fabrikk i storbyen Shanghai har holdt stengt i tre uker, og med en daglig produksjonsrate på 2.100 biler om dagen, betyr det at selskapet er nærmere 40.000 biler bak skjema, skriver Bloomberg.

Også det kinesiske elbilmerket Xpeng har stengt ned produksjonen, og toppsjef He Xiaopeng, skrev på meldingstjenesten WeChat at om ikke byen åpner og forsyningskjedene begynner å fungere igjen snart, vil alle landets bilprodusenter måtte stenge ned i mai.

Oljeprisen steg kraftig torsdag kveld etter opplysninger om at EU jobber med et importforbud mot russisk olje. Fredag morgen koster et fat nordsjøolje 111,1 dollar.

Lavere vekstanslag

For selv om Kinas sentralbank skuffet markedet fredag, mener enkelte sentralbanken har lite spillrom i takt med økende prispress på linje med resten av verden.

– Raskt økende mat- og energipriser begrenset muligheten for sentralbanken til å kutte i nøkkelrenter, til tross for den raskt forverrede økonomiske situasjonen, uttalte sjeføkonom, Ting Lu, i meglerhuset Nomura i et notat gjengitt av Bloomberg.

Kinas økonomiske vekst er ifølge en fersk Reuters-undersøkelse ventet å lande på fem prosent for 2022, mot myndighetenes eget mål om en økonomisk vekst på 5,5 prosent.

Publisert