Barnehagemilliardærer flytter til Sveits: – Ingen planer om å benytte oss av exit-skatten

(E24) Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby eier Norges største private barnehagekonsern. Nå flytter de til Sveits, men avviser at de gjør det for å flykte fra skatten.

Barnehagemilliardærene Hans Jacob og Randi Sundby flytter til Sveits.
Publisert: Publisert:

Til E24 sier Hans Jacob Sundby at han og familien forlater landet fordi de skal ekspandere barnehagevirksomheten til andre land.

– Dette er ikke en skatteutflytting. Vi har bodd i utlandet seks, syv ganger før. Mesteparten av vår virksomhet er utenfor Norge, all vår vekst er utenfor Norge. Vi skal flytte videre til andre land og andre kontinenter. Og vi vil betale den skatten vi skal der hvor vi til enhver tid befinner oss, sier han på telefon fra Luzern i Sveits.

– Det nordiske barnesynet og den nordiske barnehagepedagogikken mener vi er veldig bra. Og det har vokst til at vi er i ti land og på tre ulike kontinenter. Vi er større i utlandet enn i Norge. Alle våre strategiplaner skjer utenfor Norge, forklarer Sundby.

Det var Fagbladet som først omtalte utflyttingen.

Vil åpne barnehage i India

Ekteparet Sundby eier hver sin halvpart av aksjene i Læringsverkstedet, gjennom holdingselskapet Hjr Holding AS.

De startet Læringsverkstedet i 2003. Siden har de vokst kraftig.

Selskapet har en egenkapital på 2,45 milliarder kroner, ifølge Fagbladet. Mange av barnehagebyggene er finansiert av offentlig subsidierte husbanklån, og de har fått offentlige tilskudd for å dekke rentekostnader og slitasje på bygg.

Det norske skattesystemet åpner for at ekteparet kan selge deler av selskapet om fem år, og dermed ta ut verdiene av selskapet uten å skatte av formuen til Norge.

Dette avviser Sundby at de vil gjøre.

Det er nå 240 læringsverkstedet-barnehager i Norge.

– Det har vi vært ekstremt tydelige på fra dag én. Du kan bla opp alle intervjuer med oss og se det. Vi har fem barn, og hvis de ønsker så skal de få ta over. Vi er et norsk familieselskap og skal levere videre til neste generasjon, sier han.

Sundby forteller at han og konen planlegger ytterligere internasjonal ekspansjon for Læringsverkstedet.

– For øyeblikket er det Norden vi har stor virksomhet i. Vi planlegger oppstart i India og videre ekspansjon i Sør- Afrika. Første land på stafettetappen ble Sveits fordi det er praktisk, sier han.

– Skal dere åpne barnehage i Sveits?

– Nei, foreløpig er vi i Tyskland og Polen. Som jo er de nærmeste landene, kun en time unna.

– Hvorfor landet dere da på Sveits?

– Vi landet på Sveits fordi vi reiser mye internasjonalt, og det er lettvint å gjøre fra Sveits, samt at Sveits er godt tilrettelagt for utenlandske borgere, sier Sundby.

Ville flyttet uansett

Det har vært mye fokus på skatteflyktninger den siste tiden.

Blant rikingene som har flyttet den siste tiden finner man Magnus Reitan, Martin Andresen og Kjell Inge Røkke.

Sundby ønsker ikke å settes i samme bås som disse.

– Vi har ingen planer om å benytte oss av exit-skatten, sier han.

– Forstår du at noen kan lure, når du som mottar offentlig tilskudd flytter ut av landet?

– Jeg har full forståelse av at folk spør. Alle tilskudd vi får i Norge de blir i barnehagene. Vi tar ikke med oss norske tilskudd ut av Norge, sier Sundby.

– Om det så hadde vært en Høyre-regjering, hadde vi flyttet ut.

Publisert: