Kan kjøpe for 150 mrd.

Det fusjonerte selskapet Statoil/Hydro har en enorm pengebinge: 150 milliarder kroner å bruke, og ingen gjeld.

Publisert Publisert
  • Ingvild Rugland
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Det er en drømmesituasjon for det nye selskapet, som har en offensiv strategi for å vokse internasjonalt. Med tilnærmet null kroner i gjeld, og såkalte likvide midler på drøye 150 milliarder kroner, er det bare å gi gass.

— I den størrelsen bør de nesten se på om de kan kjøpe hele selskaper, i tillegg til delporteføljer og feltandeler, sier analytiker Trond Omdal i Nordea Markets.

Så for lenge på Shtokman

Han mener det nye selskapet må se seg om etter følgende nye eierandeler eller selskaper:

  • BG Group, et utfisjonert selskap fra British Gas. Markedsverdien er 285 milliarder kroner. Selskapet har en stor portefølje i flytende gass (LNG), i tillegg til i Egypt, Bolivia og Trinidad.

— De bør styrke posisjonen på LNG. De så for lenge på Shtokman, i stedet for å kjøpe andeler i andre LNG-felt. Nå er de blitt veldig dyre, sier Omdal.

  • Woodside, et australsk oljeselskap med en markedsverdi på 124 milliarder kroner.

— Selskapet mangler fotfeste i Asia. Dette selskapet er i en størrelse de kan takle, sier Trond Omdal.

  • Eierandeler i tungolje i Canada, samt interessante posisjoner i Nord-Afrika.

— Statoil har sett på andeler i Nord-Afrika, men har tapt budkampen, påpeker analytikeren.

  • Det amerikanske selskapet Anadarko er en bra match, ifølge Omdal. Selskapet har en markedsverdi på 136 milliarder kroner.

— I tillegg har Petro-Canada i november i år lagt ut for salg fem tungoljelisener i Canada, som jeg vil forvente at begge selskapene hver for seg har sett på, sier han.

I tillegg til den solide pengebingen, kan selskapet selvfølgelig ta opp mer gjeld for å finansiere større oppkjøp.

43 mrd til Mexico

Siden midten av 2005 har Statoil og Hydro til sammen brukt 43 milliarder kroner på å kjøpe seg lisensandeler i Mexicogulfen. Det er halvparten av hva som totalt brukes i investeringer på norsk sokkel - i et godt år.

Investeringene i Mexicogulfen er fornuftige, ifølge Omdal.

— Det har vært gjort funn på dypt vann, og der har Hydro/Statoil en fordel på teknologisiden. Mexicogulfen er rangert på toppen når det gjelder gjenværende reserver, sier Omdal.

Dessuten er dette på amerikansk sokkel, et område der utlendinger fremdeles er velkomne. I ressursrike områder som Russland og Midtøsten er det svært vanskelig for utlendinger å komme inn.

Enorme verdier

Ingen andre selskaper i Norge er i nærheten av å ha så enorme finansielle muskler som vårt nye gigantoljeselskap. Med en markedsverdi på solide 500 milliarder kroner er tidligere norske oppkjøp og pengebinger smårusk:

  • Industriselskapet Orkla ble for et par år siden omtalt å ha en «svulmende pengebinge»; selskapet hadde en oppkjøpsevne på 20 til 30 milliarder kroner.
  • Da Hydro i 2001 kjøpte aluminiumselskapet VAW i Tyskland, ble dette kalt norgeshistoriens største utenlandsoppkjøp. Pris: 25 milliarder kroner.
  • Hydro kjøpte Saga i 1999 for 17,5 milliarder kroner, men betalte med aksjer.
Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Storbanker i fusjonskrangel

Foto: SCANPIX