Ny rapport: Brexit gjør Storbritannia fattigere

Storbritannias økonomi blir dårligere utenfor EU uansett hvilken avtale landet får i stand, sammenliknet med fortsatt medlemskap, konkluderer regjeringsrapport.

Publisert:

ADVARER: Finansminister Philip Hammond mener landet vil stå dårligere stilt rent økonomisk utenfor EU. Foto: Tim Ireland, AP / NTB scanpix

NTB

Hvor mye fattigere landet blir vil avhenge av hvilken brexit-utvei landet tar. Rapporten, som er utarbeidet av flere departementer, analyserer utsiktene 15 år frem i tid. Over 82 sider vises det til fire hovedscenarioer:

Skilsmisseavtalen som regjeringen og EU har forhandlet frem og som skal ivareta friksjonsfri handel, en ordinær frihandelsavtale etter modell av frihandelsavtalen mellom Canada og EU og som vil innebære noe friksjon ved grensene, en EØS-avtale etter norsk modell, og ingen avtale.

FORSVARER: Statsminister Theresa May forsvarte skilsmisseavtalen under spørretimen i Underhuset onsdag. Foto: House of Commons, PA via AP / NTB scanpix

– Hvis man ser på dette fra et rent økonomisk perspektiv, vil det være en kostnad ved å forlate EU, fordi vår handel vil bli tynget, sa finansminister Philip Hammond i forbindelse med fremleggelsen av rapporten onsdag.

Skilsmisseavtalen som Parlamentet skal stemme over 11. desember slår best ut ved at den kombinerer mesteparten av de økonomiske fordelene ved å være i EU, med de politiske fordelene ved å stå utenfor EU, uttalte Hammond.

Lavere BNP

Analysen inneholder imidlertid ingen spesifikke tall som omfatter den fremforhandlede skilsmisseavtalen. Men rapporten anslår at man på tilsvarende grunnlag og vilkår som skilsmisseavtalen er basert på, kan bli påført et økonomisk tilbakeslag på mellom 2,5 prosent og 3,9 prosent, sammenliknet med å forbli EU-medlem.

Analysen antyder dermed at Storbritannia blir fattigere med Mays foretrukne plan enn under den såkalte Norge pluss-modellen, det vil si å fortsatt være del av EUs indre marked. Den norske modellen vil innebære et BNP som er 1,4 prosent lavere enn hvis Storbritannia fortsetter som EU-medlem, skriver The Independent.

En frihandelsavtale etter canadisk modell vil medføre at BNP blir 6,7 prosent lavere sammenliknet med å fortsatt være EU-medlem. Verst ut slår en brexit uten noen avtale i det hele tatt – BNP vil være opptil 9,3 prosent lavere sammenliknet med fortsatt medlemskap i EU, ifølge analysen.

Fattigere

På spørsmål om landet kan bli fattigere under Mays skilsmisseavtale, sa Hammond:

– Økonomien vil bli noe mindre med statsministerens foretrukne versjon av det fremtidige partnerskapet.

Statsminister Theresa May svarte annerledes:

– Denne analysen viser ikke at vi vil bli fattigere i fremtiden enn det vi er i dag. Den viser at vi kommer bedre ut med denne avtalen, sa May om skilsmisseavtalen hun har forhandlet frem med EU.

– Vår avtale er den beste avtalen som finnes for våre arbeidsplasser og vår økonomi og som følger opp resultatet fra folkeavstemningen, sa hun.

Motstand

Selv om landet vil stå dårligere rustet utenfor EU enn som EU-medlem, vil skilsmisseavtalen som regjeringen og EU har forhandlet frem, minimere den økonomiske skadevirkningen, mener Hammond.

Hans uttalelse fikk Bill Cash, EU-motstander og veteran blant toryene, til å utbryte at Hammond i realiteten argumenterer for at landet bør forbli EU-medlem, melder BBC.

Labour-leder Jeremy Corbyn viste til Mays standardformulering om at avtalen hennes er den «beste» som er tilgjengelig:

– Det er ikke vanskelig å være den beste avtalen når det er den eneste avtalen. Per definisjon er dette også den verste avtalen, sa Corbyn.

Dyster brexit-prognose

Britisk økonomi vil raskt krympe med åtte prosent og arbeidsledigheten vil dobles dersom det ikke foreligger en avtale med EU før landet forlater unionen, advarer den britiske sentralbanken, Bank of England.

Prognosen tyder også på at britiske pund vil kunne miste 25 prosent av verdien, inflasjonen neste år vil kunne ende på syv prosent og boligprisene i Storbritannia vil kunne falle med 30 prosent, advarer sentralbanken.

Storbritannia forlater EU i mars neste år, men statsminister Theresa May sliter med å overtale Parlamentet til å stemme for brexitavtalen hennes regjering har inngått med Brussel.

Dersom det ikke blir enighet om en slik avtale, vil de økonomiske konsekvensene for Storbritannia bli dramatiske, advarer den britiske sentralbanken.

Publisert: