Ridende politi måtte tidlig onsdag morgen eskortere busser ut fra stasjonene i Madrid. Spania rammes i dag av generalstreik, og de streikende forsøkte å blokkere busstrafikken.

Streikene rammer tog— og busstrafikk, havner, T-baner, fabrikker, rengjøring og handelsstanden, ifølge representanter for fagorganisasjonene, melder NTB.

Allerede i morges skulle 32 være arrestert og 15 behandlet for mindre skader i Spania, skriver Atlanta Journal-Constitution. Nå meldes det at tallet har økt til 62 arresterte og 38 skadede hvorav dem 18 politimenn, ifølge The Telegraph.

I Madrid har politi og demonstranter støtt sammen. Politiet kom i basketak med hundrevis av unge, som deltok i protestene mot landets sparetiltak. I Barceolona skal hundrevis av søppelcontainere være fjernet fra gatene for å hindre at de blir antent.

Streik i mange land

De spanske fagforeningene har også med seg sine portugisiske søsterorganisasjoner, slik at generalstreiken rammer hele den iberiske halvøya. Arbeidere i Hellas og Italia legger også ned arbeidet onsdag, for å protestere mot kutt i offentlige budsjetter og høyere skatter og avgifter.

Foreningene maner til en «Europeisk dag for handling og solidaritet» og mener at tiltakene politikerne innfører, bare vil forlenge og forsterke eurokrisen som rammer kontinentet.

«De tar fra oss fremtiden!» er blant parolene i Spania, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Mange hundre kansellerte avganger

De store europeiske børsene åpner i dag ned. Igår nådde renten på tiårige statsobligasjoner i Spania det høyeste nivået på seks uker, 5.96 prosent, på grunn av økende uro i eurosonen, skriver Bloomberg. Senere på dagen var renten igjen noe ned.

Spanske myndigheter har meldt at de har sluttet med å kaste ut folk som ikke betaler husleien sin, etter at minst to personer skal ha tatt livet av seg selv som følge av dette, på bare 15 dager. En av disse var en kvinne som hoppet i døden forrige uke, da hun skulle kastes ut av hjemmet, melder CNBC.

I Portugal rammer streiken rundt 40 byer, blant dem Porto og Lisboa. Togtrafikken i Portugal går så vidt, men metroen står.

Iberia, Iberia Express, Air Nostrum, Vueling, Air Europa og easyJet kansellerer mer enn 600 flyvninger, blant dem 250 internasjonale avganger. Det portugisiske flyselskapet TAP kansellerer minst 160 avganger.

Togtrafikken i Belgia rammes også av streik onsdag formiddag.

Første gang

I Hellas er streiken avgrenset til tre timer og en demonstrasjon i Athen. Til tross for at det greske parlamentet i helgen vedtok et svært stramt budsjett for neste år, er det uenighet mellom EU og Det internasjonale pengefondet om hvor langt man skal strekke seg for å hjelpe landet. Ny utbetaling av krisepenger lar derfor vente på seg.

I går advarte Hellas' finansminister Yannis Stournaras om «veldig høy» risiko for at Hellas går tom for penger, skriver Telegraph.

Mange italienske arbeidere legger ned arbeidet i fire timer i dag.

The European Trade Union Confederation sier ifølge avisen at dette er første gang det arrangeres aksjoner i fire land samtidig.

Kjøpestans

I Spania har tolv personer blitt skadd i forbindelse med sammenstøt i gatene, deriblant tre politimenn. Ifølge myndighetene har 28 personer blitt pågrepet.

Spanjoler blir oppfordret til ikke å kjøpe noe i løpet av tirsdagen, en aksjon som skal understreke fattigdommen som er i ferd med å bre seg i landet, skriver NTB.