Frp’s finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen gjorde i dag litt narr av finansminister Sigbjørn Johnsens fjonge, italienske budsjetthatt som er blitt et fast hodeplagg ved budsjettfremleggelsene. Da Frp i dag skulle fremlegge sitt eget, alternative budsjettforslag sa Solvik-Olsen at han ville signalisere helt andre prioriteringer ved å stille med en gul vernehjelm som brukes i bygningsindustrien. Og som er bedre egnet for folk som vil bygge landet. Men dressen røpet allikevel at han ikke skulle ut og bygge landet sånn med én gang.

afp000412920.jpg
Åserud, Lise/NTB scanpix

Dette er noen av punktene i budsjettforslaget:

  • Offentlige utgifter reduseres med netto 18,6 milliarder kroner. Partiet kutter ca fem milliarder på jordbruksstøtten og ca 7,5 milliarder på bistand.
  • Skatte— og avgiftslettelser beløper seg til 23 milliarder kroner.
  • Skattelettelsene brukes til både lavere inntektsskatt og økning av grensen for frikort for unge til 60.000 kroner i året. Opp fra dagens beløp på 40.000 kroner.
  • Minstefradraget økes med 20.000 kroner, noe som vil gi ca 5600 kroner i skattelettelse på lavere inntekter.

Formuesskatt

Frp har som vanlig de største skattekuttene blant partiene på Stortinget. Og har andre prioriteringer enn for eksempel Høyre. Mens Høyre, i sitt budsjettforslag som fremlegges i morgen, kommer med kutt på tre milliarder på formuesskatten, vil Frp bare kutte én milliard.

— Hvordan føles det å bli overbydd av Høyre på skattesektoren?

— Vi vil også redusere formuesskatten, uten at vi vil forplikte oss til å ta så store jafs hvert år. Vi vil ta mest på inntektsskatten denne gang. Formuesskatten vil ta 2/3 av Høyres fremtidige skattelettelser, og de vil få utfordringer med å få folk til å godta de prioriteringene. Våre skattelettelser som går til folk flest, vil gi bedre balanse totalt sett, svarte han på spørsmål fra Aftenposten.

- Ikke uansvarlig

Frp er lei av å høre kritikk for uansvarlig, økonomisk politikk og har denne gang gjort noe helt nytt. Partiet laget ferdig budsjettforslaget allerede for to måneder siden, sendte det til Statistisk Sentralbyrå og ba om en beregning av de makroøkonomiske utslagene av forslaget. Som også inkluderer opprettelsen av to store statlige selskaper som skal investere i vei og jernbane.

Brutto nasjonalprodukt vil øke, sysselsettingen vil øke, renten vil bli lavere, inflasjonen vil bli lavere og vi vil få en ca uendret kronekurs, er konklusjoen fra SSB, ifølge Solvik-Olsen.

— SSB går altså ikke god for påstander om at våre budsjettforslag virker ødeleggende på norsk økonomi, slik mange av våre politiske motstandere i f.eks Arbeiderpartiet hevder, sier han.

Skattefritak for kollektivreiser

Frp vil ha skattefritak for kollektivreiser betalt av arbeidsgiver

Har du en snill arbeidsgiver som gjerne ser at du reiser kollektivt og vil betale månedskort på buss og bane? Det bør være skattefritt, foreslår Frp i sitt alternative budsjettforslag for 2013.

I stedet for å straffe folk med avgifter og parkeringsforbud, bør man heller oppmuntre folk til å reise kollektivt, sier Solvik-Olsen.

Partiet viser til at beregninger fra Finansdepartementet vil føre til 175.000 flere solgte kollektivkort hver måned og gi kollektivselskapene store inntekter til anskaffelse av busser, trikker og vogner. Det vil også etter planen gi mindre rushtrafikk fordi færre vil bruke biler.

Staten mister rundt 2 milliarder i skatteinntekter, men buss og jernbane får igjen alt i økte inntekter, hevdes det.