-  Da vi så hvordan gründere hadde det i andre land, slo det oss hvor mye bedre det kunne bli i Norge, sier Audun Ueland. Nå er gründerhuset Mesh blitt virkelighet.

Nordmenn er langt dårligere på innovasjon enn svensker, dansker og finner, viser flere internasjonale undersøkelser. Mens politikerne skylder på hverandre, har Anders H. Mjåset (27) og Audun Ueland (26) tatt saken i egne hender.

Etter å ha solgt sin egen oppstartsbedrift Prampack til møbel— og utstyrsprodusenten Stokke i 2010, bestemte de seg for å gjøre livet bedre for gründere i Oslo.

Behov for miljø

-  Da vi skapte Prampack jobbet vi mye på kafeer og endel hjemme, men det er ikke veldig inspirerende. Det er mange følelser knyttet til å starte egen bedrift, og det er veldig fint å kunne dele disse med andre gründere, sier Ueland.

Etter å ha reist verden rundt for å se hvordan oppstartsbedrifter jobber, fant de to studiekameratene ut at Oslo trengte et nytt miljø for gründere.

-  Etter å ha vært i Silicon Valley, New York og de andre innovasjonssentrene, tenkte vi: Enten må vi flytte eller så må vi få til noe lignende i Norge.

-  Krevende å være gründer

I april åpnet Mesh i sentrum av Oslo. I tillegg til flere åpne kontorlandskaper med tilsammen 80 plasser, har gründerhuset også møterom, bordtennisbord, kjøkken, kafé og nattklubb.

-  Innovasjon er viktig for en sunn kultur og et sunt samfunn. Vi vil senke barrièrene for å drive med innovasjon. I dag må man være veldig innbitt for å orke å holde på, og mange potensielle innovatører faller av på veien, sier Mjåset.

Mesh har i dag 120 betalende medlemmer. Prisen avhenger av hvor omfattende medlemskapet er.

-  Ønsker du en kontorplass på kvelden og i helgene, er prisen 1200 kroner pr. måned. Er du student, kan du bli med på foredrag, sosiale arrangementer og fredagspils gratis. Slik kan potensielle gründere sakte bli en del av miljøet, sier Mjåset.

-  Klin umulig uten miljø

Dag von Krogh Bunkholt (25), som driver selskapet Propell, har vært en del av miljøet på Mesh siden gründerhuset åpnet. Den lille bedriften selger elektroniske barnebøker for lesebrett og planlegger å samle alle verdens eventyr i én app.

-  Uten et miljø som dette hadde det vært klin umulig å lykkes. Programmereren vår møtte vi for eksempel her. I tillegg har vi fått gratis advokathjelp fra Selmer, som er en samarbeidspartner, sier von Krogh Bunkholt.

Mesh ble grunnlagt med penger fra salget av Prampack, men har etter hvert også fått støtte fra Innovasjon Norge og Oslo kommune. I tillegg har de flere private sponsorer.

- Skal ut på like reiser

Mjåset og Ueland påpeker at det allerede finnes lignende miljøer, men mener disse fokuserer mindre på det sosiale og på nettverksbygging og mer på praktisk hjelp, som å skaffe kontorplasser.

-  Det vi savnet mest da vi bygget opp vår bedrift, var det sosiale miljøet og en delingskultur mellom gründerne, sier Ueland.

Mjåset forteller at det kan være mye tid å spare på å sitte sammen:

-  Da et av selskapene skulle begynne å selge til utlandet, kunne de bygge på vår erfaring. Det vi hadde brukt to uker på å finne ut av, lærte de seg på noen timer.

Alexander Woxen, daglig leder i StartupLab, som holder til i Forskningsparken på Blindern, roser initiativet.

-  Jeg tror gründere har godt av å sitte sammen, for mange skal ut på ganske like reiser. Hvor godt det vil gå, er vanskelig å vite, men det er positivt at vi har en ny generasjon unge og ambisiøse mennesker som vil noe. Vi hadde en lignende trend på 90-tallet som døde ut, sier Woxen.

Han ser ikke på Mesh som en konkurrent.

-  Nei, snarere tvert imot. Vi taler samme sak og har en felles interesse for å vise hvor mange spennende oppstartsselskaper vi har i Norge.