Det har aldri vært dyrere å selge

Betalingen til eiendomsmeglerne har økt med 50 prosent på fem år.

IKKE NOE VALG: - Som kjøper har man nesten ikke noe valg, de fleste eiendommer selges gjennom megler. Men det gir jo en større sikkerhet for at man får den informasjonen man trenger, sier Per Kristian Lunderød. Han er på visning i en tomannsbolig i Sollien 24 sammen med Lisa Lund og datteren Hanna.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Min søster kjøpte privat, og det gikk litt galt. Men nesten alt som selges går jo gjennom megler uansett, sier Lisa Lund. Sammen med Per Kristian Lunderød og lille Hanna er hun på visning i Sollien 24 på Lægdene.

De studerer linoleumsgulv, utsikt, 50-talls nips og et rosablomstrede bad mens megler Monica Høyden Tvedt deler ut prospekter og sørger for at alle er kjent med den spesielle delingen av tomannsboligen og panteforholdene på eiendommen. I 2010 ble hun kåret til den tredje beste megleren i hele Norge.

— Det krever mye undersøkelser, oppfølging og kunnskap å gjøre en god jobb som megler. Vi trodde at vi skulle få mye mer konkurranse fra private selgere. I stedet opplever vi at kjøperne ikke går på slike visninger fordi de ikke får den informasjonen de ønsker, og at selgerne får mye mindre for eiendommen når de selger selv, sier Tvedt, som både er daglig leder og megler i Postbanken Eiendom.

Opp 50 prosent på fem år

Med en god megler kan boligsalget raskt gi flere hundre tusen kroner mer enn antatt på konto. Det vet eiendomsmeglerne, som tar seg godt – og stadig bedre – betalt. Ettersom meglerne får en provisjon av salgssum, har økte boligpriser vært hyggelige nyheter for meglerne.

Fra 2005 til 2010 økte gjennomsnittlige meglervederlag ved salg i Hordaland med nærmere 50 prosent, viser tall fra Finanstilsynet (se grafikk). I fjor måtte boligselgerne i snitt ut med 56.500 kroner for å få solgt en bolig.

Det tilsvarer 2,6 prosent av kjøpesummen og plasserer Hordaland på annenplass over fylkene med høyest meglerprovisjon.

Her kan du prøve vårt eiendomssøk

Tar en høyere andel av salget 

Trond Lorentzen, leder i Vestlandet Eiendomsmeglerforening og fagansvarlig i Eiendomsmegler Vest Bergen, mener at nettopp stigende boligpriser kan forklare økte meglerkostnader.

— Meglerhonoraret er vanligvis en prosentsats av salgsutgiften, og boligmarkedet har generelt sett gått oppover. I tillegg har annonseringsutgiftene steget, noe som også påvirker totalprisen, sier han.

Meglerhonoraret som andel av salgssum har imidlertid vært betydelig høyere de to siste årene enn hva som var tilfellet i 2007 og 2008.

Ifølge Lorentzen øker ikke godtgjørelsen til megler dersom boligen selges over takst og prisantydning.

— Det ble forbudt ved eiendomsmeglerloven av 2008, så slike provisjonsordninger er faktisk ikke mulig, sier han.

- Kan få for få meglere

En annen innskjerping i bransjen er at det i 2007 ble innført kompetansekrav for eiendomsmeglere. Innen 1. juli i år stiller eiendomsmeglerloven og Finanstilsynet krav til utdanning og etterutdanning for å kunne jobbe som megler. Konsekvensen er at dem som verken har jobbet som megler før 2006, eller har kvalifisert utdannelse, i praksis blir tvunget ut av bransjen.

Lorentzen mener kompetanseløftet har store fordeler, men at det også kan gjøre meglertjenester enda dyrere.

— Det har ikke gitt seg utslag i noe konkret påslag, men prisøkning er ikke en unaturlig konsekvens fordi vi på kort sikt kan oppleve en underdekning av meglere, sier han.

- Mer fokus på kvalitet

Daglig leder Gerhard Lygre i Fana Sparebank Eiendom tror ikke det er mindre konkurranse i Hordaland enn andre steder, men forteller at konkurranse kan foregå på flere områder.

— I noen områder av landet har det vært priskonkurranse om å være den billigste aktøren. I vår region har det vært mye større fokus på konkurranse om kvalitet og hva man tilbyr. Det er en litt annen måte å konkurrere på, sier Lygre.

Han viser til salgsgaranti som et eksempel på ekstraservice som tilbys på Vestlandet.

Kenneth Aadland i Aktiv Eiendomsmegling forteller at honorarstatistikken også påvirkes av at man i Bergen har en tradisjon for å ta alle utleggene for kunden, og bake dette inn i honoraret.

— I Oslo direktefaktureres kunden. Dermed får du en skjevhet i sammenligningen, sier Aadland.

Du kan forhandle om pris

— Kvalitet er viktig når man kjøper meglertjenester. Problemet er å sammenligne tilbudene før du vet hva du får igjen, sier seksjonsleder Eivind Stage ved Konkurransetilsynet.

Ifølge Stage er det ofte store lokale variasjoner når det gjelder hvor hard konkurransen er. Han gir følgende råd:

— Innhent tilbud fra flere meglere. Det kan også være mulig å forhandle på prisen. Videre kan det være penger å spare på å ta deler av salgsjobben selv, eller benytte noen av de nye aktørene som lar deg gjøre deler av jobben, sier Stage.

Forbrukerombudet jobber med å få meglerne til å opplyse bedre om produktene på sine hjemmesider, slik at forbrukerne bedre kan sammenligne prisene.

Test vårt eiendomssøk

Publisert: