Kort fortalt fungerer tjenesten på følgende måte: Man laster ned et digitalt MasterCard til simkortet i mobilen.

Dette kortet kommuniserer med betalingsterminalen i butikken via en standard som heter Near Field Communication (NFC), og man foretar kjøpet ved å holde mobilen inntil displayet i betalingsterminalen. Kvitteringen kommer inn på mobilen via sms.

Betalingstjenesten på mobil, som har fått navnet Tap2pay, er et samarbeid mellom DNB, Telenor og Forskningsrådet. 250 brukere har testet løsningen siden i fjor, som en del av et pilotprosjekt, på flere kafeer i Oslo.

Målet er å gjøre det enklere å foreta småkjøp samt å få bort lommerusket, forklarer informasjonssjef i DNB, Aud Helen Rasmussen.

– Kontanter er dyre å håndtere for banken, og mye av kontanthåndteringen er småbeløp. Vi håper at mobilen kan ta over for mye av dette. Dette er en revolusjonerende utvikling innen privat økonomi. Fordelene er mange, ikke minst at dette er enkelt. Står du i kø for en fotballkamp eller kino, vil køen gå mye raskere enn ved kortbetalinger – og det skal være like sikkert, forklarer hun.

Vellykket testprosjekt

-Sikkerheten er ivaretatt dels fordi simkortet er sikkert og fordi nedlastingen til simkortet går gjennom en kryptert overføring. Beløpsgrensen på kjøpene er foreløpig satt til 200 kroner. I praksis kan det være brukerne selv som setter grensen, for større beløp kan det legges inn pinkode, men dette har vi ikke helt landet ennå, forklarer hun.

Betalingsløsninger på mobil er i og for seg ikke noe nytt. Flere kommuner har i dag blant annet betaling av parkeringsbillett og kinobillett via mobil, men tjenesten som DNB og Telenor nå lanserer, blir langt mer omfattende og den første i sitt slag i Norge. NFC er heller ingen ny teknologi.

Sony, Nokia og Philips utviklet NFC allerede i mars 2004. Grunnen til at det ikke har kommet før nå, er i stor grad problemer knyttet til standardspesifisering og kommersiell drift, men i land som USA og England og Frankrike, har mobiler og betalingsterminaler med denne teknologien kommet på markedet.

Ny infrastruktur

Rasmussen tror det bare et spørsmål om tid før den blir utbredt her.

– Det er mye trykk nå fra de internasjonale bransjeorganisasjonene, men det tar litt tid å rulle ut en ny infrastruktur. Samtidig vet vi at de nye betalingsterminalene har dette innebygd og at dette vil bli etablert som markedsstandard på samme måte som e-faktura og bank-id, sier Rasmussen.

– Vi jobber med at denne tjenesten skal bli tilgjengelig for våre kunder i løpet av 2012, understreker hun. Det eneste det står på, er teknologien. Ifølge Viktoria Erngard i Telenor har nesten samtlige av de nye mobilene som lanseres på markedet, NFC-funksjonalitet integrert.

– Noen Samsung-telefoner har det allerede, nå kommer blant annet også Blackberry og Nokia med denne teknologien. I tillegg spekuleres det i at Apple vil ha NFC i Iphone 5, forklarer Erngard, som er ansvarlig for prosjektet fra Telenors side.

Hun er ikke i tvil om at denne betalingsløsningen er noe kundene vil ha. – Vi har nettopp evaluert første del av testprosjektet. 97 prosent av de som testet tjenesten, sier de vil benytte seg av tilbudet når det kommer på markedet. Kundene ønsker da at tjenesten er tilgjengelig flere steder og på mange tjenester, samt på deres vanlige mobil, sier Erngard.

VISAogså på mobil

Visa harnå godkjent fire BlackBerry-telefoner, Samsung Galaxy SII og LG Optimus NET sombetalingsenheter sammen med sin mobilapplikasjon PayWave.

Disse smarttelefonene benytter også NFC–teknologi, som overfører informasjontil en betalingsterminal og gjennomfører transaksjoner direkte.

Visa jobber nå med banker, mobiloperatører og andre for å sikre at fremtidensbetalingsmetoder skal bli like enkle, sikre og tilgjengelige som betalingskort.