En russisk namsmann dukket fredag opp på Telenors kontor i Moskva for å overlevere et brev. Men siden Telenors Russland-sjef Ole Bjørn Sjulstad ikke var til stede på kontoret, ville ingen av de seks andre ansatte ta i mot brevet. Dermed måtte namsmannen returnere med uforrettet sak. Han kom imidlertid snart tilbake.

15 væpnede politifolk

Og da kom han ikke alene. Han var ledsaget av 15 væpnede politifolk med finlandshette. Telenor, via pressetalsmann Dag Melgaard, reagerer sterkt på handlemåten.

— Vi synes dette var en unødvendig brutal måte å overlevere et brev med to enkle spørsmål på. Vi kan ikke annet enn å se på dette som et ytterligere press på Telenor i den pågående aksjonærkonflikten i VimpelCom, sier Melgaard til Aftenposten.no.

I krangel med russisk mangemilliardær

Telenor og den russiske oligarken Mikhail Fridman er begge storeiere i den internasjonale mobilgiganten VimpelCom, som har omfattende virksomhet i Russland. I de siste åtte årene har de to ligget i konflikt med hverandre.

Alle de som var på kontoret i dag var kvinner.

- Seks kvinnelige ansatte ble utsatt for dette maktovergrepet, som vi synes var å gå svært langt - for å si det mildt, sier Melgaard.

Ringte Oslo for hjelp

Akkurat da namsmannen returnerte mannsterkt, var imidlertid de ansatte ute og tok en kaffe. De fikk imidlertid raskt beskjed om hva som skjedde. Fremfor å returnere umiddelbart, søkte de assistanse på telefon både fra Oslo og fra juridisk hold i Moskva.

- Jeg skjønner godt at de ikke hadde noe lyst til å gå tilbake, for å si det mildt. Det har vi stor forståelse for, sier Melgaard.

Reagerer på fremgangsmåten

Etter hvert returnerte de med personell som kunne bistå.

— Det hele ble rundet av på en høflig og grei måte, omstendighetene tatt i betraktning. Vi har fått to uker på å svare på disse spørsmålene, men synes det er rart å bruke 15 bevæpnede politimenn med finlandshette på et oppdrag som åpenbart ikke hastet mer, sier Melgaard.

I første omgang ønsket ingen av de ansatte å ta i mot brevet uten sjefen til stede.

- Ingen av dem anså seg som bemyndiget til å ta i mot det, sier Melgaard.

Spørsmålene var relatert til den siste konflikten med oligarken Mikhail Fridman, som går på hvem som skal være den største aksjonæren i VimpelCom. Fridman har reagert sterkt på at Telenor har kjøpt seg opp i selskapet.

Ikke uvanlig

Dette er en så velkjent måte å utøve makt på i Russland at det har fått et eget kallenavn: « Maskeshow ».

I den ferske Putin-biografien til Masja Gessen, hvor Putin omtales som «gudfar i en mafiafamilie», heter det: «Slike razziaer ble som regel gjennomført av grupper med tilknytning til organisert kriminalitet, og hadde til hensikt å vise hvem som var sjef - og hvem som hadde størst innflytelse på politiet.»

Aksjonen mot Telenor var imidlertid ingen razzia, kun overlevering av et brev.