Svenske Ica, som blant annet eier Rimi— og Ica-butikkene i Norge, eies i dag 60 prosent av Ahold og 40 prosent av Hakon Invest (hvor svenske Ica-kjøpmenn er stor eier).

Nederlandske Ahold sendte tirsdag morgen ut en pressemelding om at de vil selge seg ut av Ica. Årsaken er at de ønsker å fokusere på selskaper der de har kontroll over driften.

Ahold har en eierandel på 60 prosent, men har en avtale med Hakon Invest om at de har like stor innflytelse på driften av selskapet. Ifølge en avtale mellom de to eierne må de være enige om alle beslutninger om driften.

Hakon selger ikke

Nederlenderne sier de regner med at det vil ta 6-12 måneder å bli kvitt aksjene. De understreker at de vil fortsette å jobbe sammen med Hakon Invest for Icas beste i tiden frem til salget.

Hakon Invest sier de ikke har planer om å forlate Ica.

- Vårt eierskap og innflytelse i Ica er ikke til salgs. Vi kjenner oss trygge, sier administrerende direktør Claes-Göran Sylvén.

Han understreker at de vil fortsette sitt nære samarbeid med Ahold så lenge de er eiere, for å skape de beste mulige forutsetningene for at Ica skal fortsette å utvikles og nå sine mål.

Ica som før

Icas administrerende direktør Per Strømberg sier dette i hovedsak er noe som angår eierne.

- Jeg kan bare konstatere at arbeidet i Ica fortsetter nøyaktig som vanlig. Vår forretningsstrategi blir ikke påvirket av Aholds beslutning. Det er «business as usual», sier han i en pressemelding.