Samaras la fredag kveld fram sine visjoner for krisetrøtte grekere. Samaras' tale til nasjonalforsamlingen var hans første etter valgseieren i juni.

Den nye regjeringen legger vekt på privatisering og full liberalisering av energimarkedet, var blant budskapene.

— Vi kommer til å privatisere utover det vi har forpliktet oss til, sa Samaras.

Flere statlige selskaper skal enten legges ned eller slås sammen, og grekere tilbys skatteamnesti mot å hente formuer hjem fra utlandet

Samtidig ber Samaras om en «justering» av kravene fra kreditorene EU og Det internasjonale pengefondet (IMF): en toårig pause fra de harde vilkårene som følger kriselånene.

Privatisering er et krav

Økt privatisering er ett av kravene som er knyttet til redningspakken fra Brussel og Det internasjonale pengefondet (IMF). Eurolandene vil ikke vedta en revidert redningspakke for Hellas før i slutten av august, ifølge en tjenestemann i EU.

– Det vil ikke bli tatt noen endelig avgjørelse i juli. Det er snakk om slutten av august, tidligst, sier kilden til nyhetsbyrået DPA

Samaras leder en koalisjonsregjering der den gamle erkerivalen, sosialistiske PAKOS, også inngår.

Talen markerte den formelle starten på Samaras' regjeringsperiode. Etter at han vant valget 16. juni, måtte statsministeren gjennomgå en øyeoperasjon som førte til at han måtte ta noen ukers pause fra politikken.

Lavere inntekter

Privatiseringen av greske havner, flyplasser og tidligere OL-arenaer skulle gi 50 milliarder euro, rundt 375 milliarder kroner, i statlige inntekter innen 2015, men prosessen har ikke gått som ventet, og inntektene er nå nedjustert til 15 milliarder euro.

Granskingsgrupper fra EU, IMF og Den europeiske sentralbanken (ESB) er utstasjonert i greske departementer for å sørge for at kuttene landet har forpliktet seg til, faktisk blir gjennomført. Kuttene er den viktigste betingelsen for redningspakken på 130 milliarder euro som Hellas fikk tidligere i år.

Ber om endringer

Samaras møtte lederne av granskingsgruppene torsdag og lovte å sette opp farten på de strukturelle reformene. Men Samaras ba samtidig om «nødvendige endringer» i betingelsene for å stagge resesjonen og stimulere vekst i økonomien.

I henhold til de nåværende betingelsene må Hellas kutte 11,5 milliarder i statlige utgifter innen 2013 og kvitte seg med 15.000 offentlige ansatte bare i år.

Uansett utfallet av forhandlingene med EU og IMF, har Hellas fortsatt mange vanskelige år foran seg, advarte finansministeren Yannis Stournaras torsdag.