– Det betyr at vi skal bli mye flinkere til å lytte til forbrukerne og til mobiloperatørene enn vi har vært før, sier han og titter bort på Jon Fredrik Baksaas.

Baksaas er konsernsjef i Telenor, en av verdens største mobiloperatører, og med andre ord en av dem Elop nå vil høre ekstra godt på. Baksaas gir uttrykk for at han liker Nokias holdningsending og påpeker at selskapet var mer arrogante tidligere.

Var suverene

Nokia var virkelig konge på haugen. Fra 1998 og frem til nylig var Nokia det desidert største og mest innovative mobiltelefonselskapet i verden.

Toppen nådde selskapet i 2007, men det året var også begynnelsen på slutten. iPhone ble introdusert og kort etter fulgte mange av rivalene opp med Android-telefoner. På rekordtid mistet Nokia hegemoniet på smarttelefoner, de avanserte mobiltelefoner med internett, spill mm.

Nokia ble tatt fullstendig på sengen. I løpet av fire år klarte ikke den finske mobilgiganten å skape en konkurrerende telefon. Stephen Elop ble hentet inn som ryddegutt.

På nyåret i fjor sa Elop av Nokia står på "en brennende plattform". Han bestemte seg for å skrote Nokias egne systemer og satse alt på partnerskap med Microsoft og Windows Phone. I fjor høst ble de første Windows-telefonene, Lumia, lansert.

Elop er fornøyd med salget av Lumia-serien, men har ikke truet Apple iPhone og de mest populære Android-telefonene. Disse to plattformene har 85 prosent av det lukrative smarttelefonmarkedet.

– Window 8 er avgjørende

Men det er til høsten det store skal skje. Da kommer nemlig Microsoft med Windows 8 – for PC, nettbrett, mobiltelefon og Xbox. Det betyr sømløs kommunikasjon mellom de ulike plattformene. Og Nokia vil naturligvis være klare med nye smarttelefoner.

– Windows 8 er avgjørende for oss, sier Elop.

Også Baksaas ser frem til Windows 8. Han tror Nokias mobiltelefoner vil bli interessante i bedriftsmarkedet, ikke minst med tanke på sikkerheten.

Men Telenor samarbeider også tett med de andre mobiltelefonleverandørene, og kan ikke love Nokia spesialservice.

– Det er markedet og kundene som bestemmer, sier Baksaas.

På markedet er det tøft, konkurransen skjerpes i høst. Det ryktes at Apple lanserer iPhone 5 i september. Trolig kommer det også nye Android-telefoner.

Elop peker på at bedriftsmarkedet ikke er nok.

– Vi ønsker også å vinne forbrukernes hjerter, sier han.

Hodene ruller i Salo

Det haster men å komme på offensiven, for pengene renner ut av kassen. I fjor gikk Nokia med et stort milliardunderskudd. Det ligger an til å bli betydelig høyere i år.

Det kuttes og kuttes. Nylig ble det varslet at 10000 hoder skulle bort, blant annet skal Nokias eneste produksjonsanlegg i Finland i småbyen Salo legges ned.