Eneboligen på Kastellet på Nordstrand i Oslo er preget av standard fra byggeåret 1962.

Den 167 kvadratmeter store boligen har oppgraderingsbehov. Til tross for nytt bad fra 2010, er det klare indikasjoner på fukt, og lekkasjer med sopp og råte ved sluket.

Likevel tok det helt av i budrunden, som endte med en salgspris på 9,5 millioner kroner — hele 2,7 millioner kroner over takst.

Årsak: Den gamle eneboligen har en 1,42 mål solrik tomt i et attraktivt område på Nordstrand.— Etterspørselen etter eneboligtomter resulterer i slike priser, sier megler Rune Pedersen ved Estate/Din Boligmegler på Nordstrand.

Fem utbyggere i budrunden

Han forteller at fem utbyggere fattet interesse for eneboligtomten og deltok i budrunden.

— Både når det gjelder denne, og andre tilsvarende prosjekter jeg har solgt gjennom siste år, ser man hvordan utbyggere kappes i budrunden og hvilket resultat dette gir på prisene.

Han sier at flere privatpersoner viste interesse for eneboligen på visning, men at de ga seg raskt da de så hvordan budrunden tok av.

— Vanlige kjøpere har ikke nubbesjans når utbyggerne kaster seg inn i budrunden, sier Pedersen.

Frukthagene tettes igjen

Aftenposten fortalte i forrige uke hvordan frukthager nettopp på Nordstrand og Ljan blir tettet igjen av nye eneboliger på grunn av knapphet på eneboligtomter i Oslo.

Daglig leder i Beliggenhet, som er den største aktøren i Oslo på fortetting i villastrøk, mener Oslo aldri vil ta igjen etterslepet av eneboligtomter som bidrar til å presse prisene for eneboliger oppover.

— Eneste mulighet er å stjele en tomt innimellom andre eneboliger, sa Espen Fasting til Aftenposten.

Ikke uvanlig med flere millioner over takst

Megler Rune Pedersen har god erfaring med salg av gamle eneboliger med store tomter de siste par årene, og merker at alt over 1 mål tomt er interessant for utbyggerne.

— Har man tomt på 1,4 til 2 mål får man mye mer for eiendommen enn hva en boligeier med eldre enebolig normalt kan vente seg. Og selgerne er som regel ikke klar over hvor høyt prisene kan gå, sier Pedersen.

— Det er ikke uvanlig at prisen går fra 1 million til flere millioner over markedsverdi når utbyggerne er med i budrunden.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook