Bygg og anlegg er den bransjen som i aller størst grad benytter seg av importert arbeidskraft.

Annenhver bedrift opplyser at de har tatt inn ansatte fra et annet europeisk land, viser tall fra NAV EURES, Norges medlem i det europeiske arbeidsformidlingsnettverket for EØS-området og Sveits.

— Bruken av europeisk arbeidskraft vokser nå kraftigst innen bygg- og anlegg. For første gang på fire år er bransjen helt på topp i å rekruttere europeere, foran hotell- og restaurantbransjen, hvor vi ser en nedgang for første gang på mange år, sier Almedina B. Jahre, som leder i NAV EURES.

Flere spanjoler

Privat sektor er gjennomgående litt mer ivrig enn offentlig sektor når det gjelder å ansette utlendinger.

31 prosent av de private virksomhetene benyttet seg av arbeidskraft fra Europa i fjor, mens tallet for offentlig sektor var 26 prosent.— Stadig flere bedrifter melder at de har benyttet arbeidskraft fra Spania, sier Jahre.

Fortsatt er det vanligst å bruke polsk arbeidskraft, både i privat og offentlig sektor. På de tre neste plassene kommer Sverige, Tyskland og Litauen.

I 2012 regner 34 prosent av de private bedriftene med å rekruttere arbeidere fra Europa. 28 prosent av virksomhetene i offentlig sektor har slike planer.

(©NTB)