Forbrukerrådet fikk 656 henvendelser om varmepumper i 2011. Året før fikk de 840 henvendelser.

Flere klager på at:

  • varmepumpen har sluttet å virke
  • andre på at den ikke leverer temperaturen den skal
  • noen opplever støyproblemer
  • andre har opplevd at utedelen ryker
  • flere har opplevd at leverandøren av varmepumpen har gått konkurs og lurer i den forbindelse på hvilke rettigheter de har

Får tilbake penger

Nylig tok en kunde sin sak til forbrukertvistutvalget etter at hennes varmepumpe fra Toshiba frøs istykker i desember 2010. Leverandøren Plassen Byggeservice as mente at slike skader ikke dekkes av garantien, men kunden vant frem og leverandøren plikter å tilbakebetale de 19.000 kronene pumpen kostet.

Forbrukertvistutvalget slår fast at ettersom det ikke er sannsynliggjort på hvilken måte klagerens bruk har hatt innvirkning på varmepumpeskaden, så er det leverandøren som er ansvarlig fordi dette utgjør en mangel ved varmepumpen.

— Dette er første gang vi opplever at ytterdelen på en varmpepumpe fryser. Vi tror dette skylde at varmekabelen som skal forhindre dette har gått i stykker, sier daglig leder i Plassen Byggeservice as Odd Mandfloen til Aftenposten.no.

Han mener pumpene fint tåler kulden på Trysil, men presiserer at dersom temperaturen er under 15 minusgrader, så er det nødvendig å supplere med andre varmekilder for å få en behagelig temperatur.— Men pumpen skal fortsatt fungere, sier han. De vil etterkomme vedtaket fra Forbrukertvistutvalget.

Rettigheter

Regionsdirektør Helga Skofteland i Forbrukerrådet påpeker at alle har fem års reklamasjonsrett ved kjøp av varmepumpe fra en forhandler.

— Dette er uavhengig av hvilken garantitid pumpen har, sier hun.

Skofteland understreker at det ikke er reklamasjonsgrunn dersom varmepumpen ikke gir nok varme når det er sprengkulde dersom produsenten har presisert en maksimumstemperatur.

— Dersom man skal kjøpe varmepumpe så er det viktig å sjekke hvor kalde temperaturer den er ment til å håndtere, sier hun.

Årsaken til at så mange har opplevd at sin varmepumpeleverandør har gått konkurs, er fordi det er svært mange småbedrifter innen dette segmentet.

- Men dersom leverandøren går konkurs, så har man fortsatt rettigheter overfor leverandøren dersom det skulle oppstå feil, sier Skofteland.

Ingen ekstemtester

Produkt-testansvarlig i Forbrukerrådet Jogrim Aabakken, kjenner ikke til at det er gjennomført ekstremtester som viser hvilke temperaturer luft-luft-varmepumper faktisk takler før de stopper og eventuelt går i stykker.

- Det vi imidlertid vet, er at Norske Varmepumpeforening opplyser at varmepumper fra seriøse produsenter skal takle ekstrem kulde. Foreningen råder derfor norske forbrukere til å la pumpen gå uansett hvor kaldt det er ute, sier han.

Dette for å holde oljen og andre komponenter i utedelen varme. Men fordi varmepumpen må jobbe veldig hardt for å produsere varme når temperaturen synker under 15 kuldegrader, kan det lønne seg å regulere ned temperaturen på innedelen.

— For eksempel kan varmepumpen justeres ned til 16 grader de aller kaldeste dagene, noe som vil kunne øke pumpens levetid. Så får man heller leve med at alternative varmekilder brukes til å oppnå 21 grader disse dagene, sier Aabakken.