Klokken 21.45, norsk tid, er omtrent 30 prosent av stemmene i det greske parlamentsvalget tellet, ifølge den engelskspråklige nettutgaven til Kathimerini. Det viser at SYRIZA, et venstreradikalt koalisjonsparti, blir nest største parti med rundt 16 prosent av stemmene.

De to partiene som støtter avtalen med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om budsjettkutt og redningspakker, konservative Nytt demokrati og sosialdemokratene PASOK, går kraftig tilbake. I vinter stemte det greske parlamentet for å motta en krisepakke verdt 130 milliarder euro (omtrent 1000 milliarder kroner), mot at velferd og annen offentlig pengebruk reduseres kraftig, statlig eiendom selges og skattene settes opp.

Uten slik hjelp fra EU og IMF kan Hellas måtte melde seg ut av eurosamarbeidet og gå tilbake til drakhmer.

— Delegitimisert

Det er først og fremst de ytterliggående partiene som går kraftig frem. Sånn som det ser ut, vil ikke avtalen om innsparingstiltak og redningspakker ha flertall i det kommende parlamentet.

— Den avtalen hører nå til i fortiden. Den har blitt delegitimert. Vår sterke fremgang sender en beskjed spesielt til Europa om at grekerne nå har avslått innsparinger, sier parlamentsmedlemmet Panaghiotis Lafazanis i partiet SYRIZA, ifølge The Guardian.

Han lover at et samlet, radikalt venstre vil holde valgløftene om å jobbe for å stanse budsjettkuttene som er fremforhandlet av EU, Pengefondet og den forrige regjeringen.

Sent søndag kveld, norsk tid, åpnet valutahandelen i New Zealand. Ikke uventet svekkes euroen mot amerikanske dollar. Ved 22-tiden koster 1 euro rundt 1,30 dollar.

21 nynazister i parlamentet

Konservative Nytt demokrati ligger an til bli største parti, med rundt 20 prosent av stemmene. Som største parti, får de 50 «bonusseter», og dermed totalt 112 av de 300 setene i parlamentet.

Deretter følger SYRIZA med 16 prosent av stemmene og 48 seter.

Tredje største parti ser ut til å bli sosialdemokratene i PASOK, med 14 prosent av stemmene og 43 seter.

Deretter følger Uavhengige grekere (utbrytere fra Nytt demokrati) med 32 seter.

Videre følger Kommunistpartiet med 26 seter og nynazistene i Gyllent daggry med 21 seter.

Demokratisk venstreparti er det syvende og trolig minste partiet over sperregrensen, med 18 seter.

PASOK og Nytt demokrati vil forsøke å få til et flertall for avtalen om budsjettkutt og krisepakker. Men lederne for både Uavhengige grekere og Demokratisk venstreparti skal ha uttalt at det ikke er aktuelt å samarbeide med PASOK og Nytt demokrati. De øvrige partiene er kjent som sterke motstandere av avtalen med EU og Pengefondet.