— På grunn av fettunderskudd i Frankrike og i flere andre EU-land vil importsmøret fremover produseres i Frankrike på irsk råvare. Tine importerer ytterligere 400 tonn av dette smøret, skriver meierigiganten og markedsregulatoren i en pressemelding.

Tine har nå testet det irsk-franske smøret som ingrediens i julebaksten, og de har funnet avvik fra smøret du er vant til å bruke.

— Julebakst på importsmør kan trenge en noe kortere steketid enn man gjør ved bruk av Tine Smør. Men det nye smøret gir tilnærmet samme smak og konsistens på kakene, melder Tine.

Den irske råvaren som brukes i smøret som produseres i Frankrike og importeres til Norge, har nemlig en litt annen sammensetning.— Dette gir seg utslag i en mykere konsistens på deigen i romtemperatur, noe som igjen medfører at stekingen av de tradisjonelle norske julekakene kan gå noe raskere, skriver selskapet.

Godt å smøre

— Siden importsmøret er litt mykere, trenger kakene litt kortere tid i ovnen, så det er kanskje et smør for de utålmodige av oss, sier konserndirektør Marked Hege Holter Brekke ifølge meldingen.Tine mener Norge vil unngå smørmangel i høst og vinter, og legger til at det myke smøret er velegnet på brødskiven.

Flere land i EU må nå ty til irsk fløte for å få laget nok smør.