Sønnen Alessandro Benetton overtar styringen i familiekonsernet med Italias mest kjente varemerke og 6500 klesbutikker i 120 land.

Benetton etablerte seg allerede for 30 år siden som en global trendsetter for moteklær til rimelig pris.

Markedsføringen av generasjonsskiftet skjedde på en mindre markskrikersk måte enn når kleskjeden presenterer sine nye kolleksjoner.

«Han er skikket»

Det var i et intervju med den italienske avisen Corriere della Sera i helgen at Luciano Benetton (76) varslet sjefsskiftet i selskapet som han etablerte sammen med sine tre søsken for 47 år siden.

Sønnen Alessandro Benetton (48) er rykker opp fra nestleder til styreleder i Benetton-gruppen som er organisert som et konsern.

I avisintervjuet sier senior om junior at han som nestleder i styret de siste par årene har vist seg skikket til å lede virksomheten.

Møter sterk konkurranse

Benetton-kjeden har i de senere årene møtt sterkere konkurranse fra stadig flere nye og gamle utfordrere som den spanske Zara-kjeden og svenske Hennes & Mauritz.

Nå skal kleskjeden rendyrkes som en familiedrevet bedrift. I januar i år besluttet familien å ta selskapet av Milano-børsen. Familien betalte 210 millioner euro (1,6 mrd. kr) for å kvitte seg med småaksjonærer som eide 25 prosent av selskapet.

Mangslungen familiebedrift

Luciano Benetton (t.v.) og Oliviero Toscani tilbake i september 1998. Sistnevnte er fotograf, og kjent for å stå bak mange av de omstridte kampanjene til Benetton. Luciano Benetton (76) varslet i helgen sjefsskiftet i selskapet som han etablerte sammen med sine tre søsken for 47 år siden.
AP Photo/Luca Bruno/FILES

En anonym kilde har sagt til nyhetsbyrået Reuters at dette ble gjort for å gi Alessandro Benetton større handlingsrom, også til å inngå allianser med andre aktører i bransjen og å åpne opp for andre familiemedlemmer i konsernet.Familieselskapet Edizione, som eier Benetton-aksjene, har investeringer i alt fra bygging og drift av motorveier, flyplasser, banker og medier.

Benetton-familien kontrollerer i dag 92,4 prosent av aksjene i gruppen etter at innløsningsfristen for minoritetsaksjonærene utløp i 30. mars.

Rammes av eurokrisen

Børsverdien har de senere årene sunket fra toppen da selskapet var verdt 4 milliarder euro (30 mrd. kr). Før børsåpning tirsdag var markedsverdien på 773 millioner euro (5,8 mrd. kr).

Benetton ble i fjor for alvor rammet av eurokrisen. Fallende økonomi i Sør-Europa har tvunget folk til å endre handlevaner samtidig som råvareprisene, særlig bomullsprisene, har steget kraftig og barberte Benettons overskudd med nesten 30 prosent.

Gruppen tjente 73 millioner euro (552 mill. kr). Styret har besluttet at det ikke skal utbetales utbytte for 2011.

Fornyelse

Luciano Benetton sier han er på det rene med at han pålegger sønnen en vanskelig oppgave.

— Utfordringen er alltid den samme. Skape, se, fornye. Det er hva en entreprenør alltid må gjøre, sier han.