Rundt 16 milliarder står på spill i India etter at Telenors mobillisenser ble kansellert i februar. Både analytikere og opposisjonspolitikere frykter at Telenors handlekraft i India kan bli redusert hvis man ikke raskt får på plass en ny sterk styreleder.

På selveste 1. mai fikk Telenors styreleder gjennom snart fem år, Harald Norvik, en henvendelse fra Nærings— og handelsdepartementet.

- Jeg fikk en innkalling til møte på Giskes kontor onsdag klokken 0900. Her fikk jeg beskjed om at han ikke hadde tillit til meg etter håndteringen av TV 2-saken, sier Norvik til Aftenposten. Han valgte derfor å gå av. - Hvordan forløp møtet?

- Det var et meget kort møte.

— Er du overrasket?

- Jeg har kommet så langt i livet at jeg ikke blir overrasket over noe. Men jeg er skuffet, selvfølgelig.

Norvik tror tidspunktet for møtet ble valgt fordi det nærmer seg Telenors bedriftsforsamling og generalforsamling - som etter planen skal avvikles 16. mai.

Men etter det Aftenposten har grunn til å tro kan datoen bli forskjøvet, avhengig av fremdriften i valgkomiteens arbeid. Komiteen skal komme med forslag til nytt styre. I så fall kan Norvik bli sittende lenge på overtid.

Stusser over tidspunktet

Svein Flåtten, næringspolitisk talsmann i Høyre, synes det virker underlig at Norvik nå går av på grunn av bråket rundt utsalget av TV 2 i vinter.- I TV 2-saken var det jo næringsministeren selv som fikk mye av kritikken rettet mot seg. Det virker rart at denne saken nå blir brukt som begrunnelse for mistillit mot Norvik, og det er rart at det kommer så sent. Det åpner for spekulasjoner om at det er andre ting som ligger bak, og da først og fremst India, sier Flåtten.

- Men i India har Giske og Telenor samarbeidet?

- Ja, jeg har inntrykk av at Giske gjorde et greit forsøk på å rake kastanjer ut av ilden.

- Tror du statsråden har vært misfornøyd med selskapets håndtering av engasjementet i India?

- Nei, jeg har ingen grunn til å si det. Men resultatene i India, slik det ligger an til nå, er jo ganske negative. Da blir det fort et spørsmål om hvorvidt noen må gå, sier Flåtten.

Haster med ny styreleder

Flåtten mener det haster å få på plass en ny styreleder etter Norvik.

- Å være uten styreleder, styrker ikke akkurat selskapets handlekraft i den situasjonen Telenor opplever i India, sier han.

 I aksjemarkedet er TV 2-striden fra sist vinter en ikke-sak, mens den høyst risikable Telenor-satsingen i India på den annen side er en gigantisk sak.

Harald T. Nesvik, næringspolitisk talsmann i Frp, vil ikke mene noe om Norviks innsats, men sier det viktigste nå er å få en ny, sterk styreleder på plass så fort som mulig, ikke minst av hensyn til det som står på spill for Telenor i India.

- Det bekymringsfulle over tid er måten Giske og andre utøver statens eierskap på. Jeg frykter at staten som eier får problemer med å få de beste inn i styrene, fordi man ikke vet hvordan staten opptrer som eier. Man skal ikke styre selskapene via sms, fortsetter han.

- Vil ikke gå i detalj

Giske nevner ingenting om TV 2-saken i departementets pressemelding om Norvik-avgangen, men sa i går kveld at TV 2-saken var «medvirkende i helhetsvurderingen».

Dermed kan også Telenors nedskriving av milliardverdiene i India være en del av grunnlaget.

- Vi går ikke inn i detalj på den typen vurderinger i offentligheten, sier Giske til NRK2.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas er for tiden i India i et siste forsøk på å redde gigantinvesteringen i landet.

Kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor opplyser at Baksaas ikke ønsker å kommentere Norviks avgang.

Baksaas nestemann ut?

Flere i aksjemarkedet er overrasket over at styreleder Norvik nå forsvinner på grunn av TV 2-striden mens markedet er opptatt av Telenors drama i India.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas står svakere overfor Telenors styre nå, tror Espen Torgersen i Carnegie.
JON HAUGE

En av de sentrale teleanalytikerne i Norge, Espen Torgersen i Carnegie, svarer ja på spørsmålet om Harald Norviks avgang også svekker konsernsjef Jon Fredrik Baksaas’ stilling.- I aksjemarkedet er TV 2-striden fra sist vinter en ikke-sak, mens den høyst risikable Telenor-satsingen i India på den annen side er en gigantisk sak. Og i dette perspektivet er det riktig å påpeke at Baksaas står svakere overfor Telenors styre — og omverdenen - med en ny styreleder som ikke har vært med på beslutningene om å engasjere seg i India, slik Norvik gjorde. Det gjelder spesielt hvis noen i Telenors ledelse til syvende og sist må ta ansvaret for at milliardverdier er tapt i India. Men alt dette avhenger av at Telenor trekker seg ut av landet, sier Torgersen.

Kaster kortene?

Norviks avgang vil bidra til at spekulasjonene øker den nærmeste tiden om at Telenor kaster kortene i India, selv om TV 2-saken har utløst avgangen, mener analytikeren.

- Samtidig er det viktig for meg å understreke at det skal mye til for at tilliten til Telenor i aksjemarkedet blir generelt svekket. Konsernet har et renommé for å ha en handlekraftig ledelse og et kompetent styre. Det er vel lov å si at selskapet akkurat nå trenger denne handlekraften for å ta beslutningene som kan ende med at Telenor trekker seg ut av India og avskriver milliarder, sier Torgersen.