Det var på forhånd ventet 203.000 og 205.000 nye arbeidsplasser i mars, ifølge rundspørringer blant økonomer gjennomført av nyhetsbyråene Reuters og Bloomberg.

Arbeidsledigheten var 8,2 prosent, litt ned fra januar, ifølge tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet, publisert langfredag klokken 14.30, norsk tid.

Dette betyr at 12,7 millioner amerikanere nå er arbeidsledige.'

Landbruket er unntatt denne statistikken.

Fallet i arbeidsledigheten, til tross for relativt få nye stillinger, skyldes først og fremst at mange forsvant ut av den totale arbeidsstyrken, melder CNBC.

Trøbbel før valgkampen

Nye arbeidsplasser er naturligvis godt nytt for den haltende amerikanske (og den globale) økonomien, siden det betyr vekst i bedriftene og at flere amerikanere har penger å bruke.

Men det er også veldig viktig for høstens kommende presidentvalgkamp, hvor arbeidsledighet og sysselsetting er blant de heteste temaene.

Obamas politiske motstandere, Republikanerne, har hamret løs på stigende ledighet og presidentens brutte løfter om nye arbeidsplasser.

Klarer ikke Obama å få opp sysselsettingen enda mye mer, vil angrepene fortsette under høstens presidentvalgkamp.

Verst mulig start for Obama

I januar 2009, samme måned som Barack Obama flyttet inn i Det hvite hus, forsvant 818.000 stillinger fra det amerikanske arbeidsmarkedet. Det er den svakeste nominelle sysselsettingen i USA siden 1949, og den tredje svakeste som finnes i den 73 år lange statistikken til Bureau of labor statistics.

Obamas forgjenger, George W. Bush, hadde da avsluttet sine åtte år som president med det nominelt verste enkeltåret (-3.603.000 årsverk i 2008) for sysselsettingen i den samme 73-årsperioden.

Men Obama knuste den negative rekorden, da drøyt fem millioner årsverk forsvant i løpet av hans første år som president. Siden har det gått bedre.

I 2010 og 2011 kom nesten 3 millioner nye arbeidsplasser til, og den oppadgående trenden har fortsatt inn i 2012.

Nettportal for gründere

Skjærtorsdag undertegnet Obama «The JOBS Act» («Jumpstart our business startups»), et nytt lovverk med som skal legge til rette for økt gründervirksomhet, og dermed også flere arbeidsplasser.

Obama mener dette har potensial til å forandre spillereglene for nyetablerte og små bedrifter.

En av de viktigste delene av det nye lovverket, er at det skal bli enklere for gründere å skaffe kapital til å starte opp, gjennom såkalt «crowdfunding». Det medfører blant annet at en gründer kan legge ut sin forretningsidé på en godkjent nettportal, og at småsparere og større investorer kan investere i bedriften, hvis de har tro på verdiøkning.

På denne måten kan også småbedrifter i sterk vekst skaffe inntil 1 million dollar årlig i frisk kapital fra små og store investorer via nettbaserte plattformer i stedet for å gå den kostbare og byråkratiske veien via en børsnotering.

Slike tiltak skal gjøre det enklere å starte bedrift og vokse seg større, slik at flere kan komme i arbeid.

— Har skapt fornyet tro

Børsnotering skal også bli enklere og mindre kostbart med det nye lovverket.

— Dette har skapt fornyet tro på at myndighetene kan gjøre noe riktig, i mye større grad enn den fastlåste situasjonen vi har sett de senere årene, sier Tim Miller, sjef i IT-firmaet Rally Software med 300 ansatte, til Computerworld.

Han var invitert til torsdagens signeringsseremoni utenfor Det hvite hus. Miller kan bli direkte berørt av den nye loven, siden selskapet hans har vurdert å gå på børs for å skaffe penger til videre vekst.

Kritikerne hevder imidlertid at den nye loven gjør det lettere å blåse opp regnskaper, skjule snusk og gir rom for en ny IT-boble. Ifølge advokater som CNBC har snakket med, er det fortsatt noe uklart hvor juridisk ansvarlig ledelsen i selskapene vil være hvis slike ting dukker opp.

— Du kan regulere så mye du bare vil, men hvis noen vil drive med svindel, kommer de til å gjøre det. Hvis selskaper vil omgå reguleringer, finner de en vei rundt, sier Scott Saks i advokatfirmaet Paul Hastings i New York til CNBC.

I begge leire i den amerikanske politikken er de enige om at små bedrifter er nøkkelen til å skape nye arbeidsplasser. Det nye lovverket fikk også støtte fra både republikanerne og Obamas partifeller, demokratene. Men Obama-administrasjonen er arkitekten bak «The jobs act».

— Dette er en sak som administrasjonen var involvert i fra begynnelse til slutt, og som den kan ta æren for at ble innført, sier Dean Garfield i IKT-bransjens lobbyorganisasjon ITI til Politico.com.

Færre nye ledige

Antallet amerikanere som for første gang søkte arbeidsledighetstrygd falt til 357.000 i mars, viste tall som ble lagt frem torsdag. Det er 6000 færre enn i februar, og det laveste antallet på fire år.

— Vi tror økonomien har gått inn i en mer selvbergende fase av gjeninnhentingen, med bedre tider for å skape jobber, skriver John Ryding, analytiker i RDQ Economics, til sine klienter, ifølge AP/Washington Post.