Oljeanalytiker avviser streikepåstand

Oljeanalytiker Thina Saltvedt ser ingen grunn til å tvile på at sokkelstreiken fort koster 100 mill. i døgnet.

Publisert Publisert

For det første vet man ikke om oljeprisen øker. Og hvis den gjør det, vil det ikke være nok til å dekke opp for utgiftene ved streiken, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: Jon Ingemundsen

  • Erlend Skarsaune
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Søndag var streiken blant 708 ansatte på norsk sokkel et faktum. Nå blir produksjonen på de Statoil-opererte plattformene Heidrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst stengt ned.

— Vi har ikke noe annet valg enn å stenge ned produksjonen ved installasjonene som blir rammet hardest, sier konserndirektør Øystein Michelsen i Statoil i en melding.

Statoil anslår at tapte inntekter som følge av utsatt produksjon utgjør over 100 millioner kroner per døgn.

Akkurat det avviser forbundsleder Leif Sande i Industri Energi, og viser til at olje og gassen fortsatt vil ligge igjen i havbunnen.

— Hvis oljeproduksjonen står stille en måned og oljeprisen er høyere når den skal selges, så har de jo fortjeneste, sa Sande til Aftenbladet.

Økt oljepris?

Men oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tviler på fortjenesten Sande tror streiken kan gi.

— Oljeselskapene har faste kostnader som løper uansett. Nå er det ikke sikkert oljeprisen stiger. Uansett må det en del til for å få dekket opp for utgiftene knyttet til at produksjonen stenger, sier hun til aftenbladet.no mandag.

Oljeanalytikeren viser til at det nå ikke er noen mangel på olje. Men fra 1. juli slutter EU å importere olje fra Iran. Da må den dekkes opp.

- Norge er en viktig leverandør til Europa. Hvis Norge ikke klarer å levere som vanlig, kan streiken bidra til et ekstra løft i oljeprisen.

Tror på tall

Oljeanalytikeren ser ingen grunn til å tvile på at sokkelstreiken fort koster 100 millioner kroner i døgnet.

— Å stenge ned koster ganske mye. Det har vi sett med felt som har hatt produksjonsproblemer. Det er vanvittige summer, men de er ikke tatt ut av lufta, sier Saltvedt.

Publisert