Sju timer ut i EU-toppmøtet i Brussel torsdag kunngjorde EU-president Herman Van Rompuy at EUs stats— og regjeringssjefer er enige om å bruke tilsvarende rundt 900 milliarder kroner til veksttiltak.

— Det vi er blitt enige om, er å styrke økonomien med rundt 120 milliarder euro for øyeblikkelige veksttiltak, sa Van Rompuy sent torsdag kveld.

Men Spania og Italia blokkerte en endelig enighet om vekstpakten. Diplomatkilder opplyste til nyhetsbyrået DPA at landene trenerte en enighet for å få gjennomslag for tiltak for å dempe det skyhøye rentenivået de må betale på sine lån.

Strakstiltak

Italias statsminister Mario Monti og hans spanske kollega Mariano Rajoy nektet å undertegne vekstavtalen før Tyskland går med på strakstiltak for å roe ned de nervøse finansmarkedene og senke deres renteutgifter.

De to får støtte til presset mot Tyskland fra Frankrikes nye president François Hollande som etter møte bekreftet at Italia og Spania holdt tilbake støtte til avtalen, men at han ventet at avtalen blir klar i løpet av fredag.

— Alle må anstrenge seg så markedene forstår at tiltakene blir effektive. Alle har behov for at Italia og Spania får lavere rente og at Spanias banker blir rekapitalisert fordi det vil lette situasjonen for hele eurosonen, sa Hollande etter møtet.

Landene ønsker blant annet at eurolandene blir ansvarlige i fellesskap for deler av hverandres gjeld.

Men dette avviser Tysklands statsminister Angela Merkel blankt. Hun mener det først kan skje når betydelig makt over de nasjonale budsjettene er overført til EU-institusjonene i Brussel.

De kriserammede landene ønsker også økt bruk av Den europeiske sentralbank til oppkjøp av gjeldsbrev, og direkteinnsprøytning av penger fra krisefondene til banksektoren.

Boost av EIB

Den nye vekstpakten EU-lederne slet med å bli enige om, går ut på å omdirigere ubrukte EU-midler til land som trenger dem mest, pluss en kapitalinnsprøyting på 10 milliarder euro til Den europeiske investeringsbanken (EIB).

EIB opplyser at med den nye boosten vil den kunne låne 60 milliarder euro til nye prosjekter. Investeringsbanken vil også utstede felles såkalte prosjektobligasjoner for finansiering av infrastrukturprogrammer til en verdi av 4,5 milliarder euro.

De sterkt splittede EU-lederne møtes torsdag og fredag til det 19. toppmøtet siden gjeldskrisen i eurosonen eksploderte i 2010. Foran møtet sto posisjonene så langt fra hverandre at EU-kilder antydet et ekstraordinært toppmøte i midten av juli, melder Reuters.

Veikart

EU-lederne diskuterer på toppmøtet et veikart om en tettere politisk union med mer overføring av makt til Brussel som en langsiktig løsning på krisen.

Visjonen er utarbeidet av EU-president Herman Van Rompuy, president i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso, leder av eurogruppen Jean-Claude Juncker og ESB-sjef Mario Draghi.

Veikartet går blant annet ut på å overføre kontroll over nasjonale budsjetter til EU, en bankunion og et eget finansdepartement for eurosonen. Ingen beslutninger er ventet fra toppmøtet, men EU-presidenten håper på en «felles forståelse» om tiårsplanen.

I utkast til slutterklæring fra toppmøtet får de fire EU-toppene i oppdrag å jobbe fram en detaljert plan innen desember.