– Sier du det? Jeg stemmer Arbeiderpartiet, men. Jaja, det går greit å sponse Venstre litt, ler Ivan Benasic.

Venstres hus på Youngstorget er selvsagt Venstres hjem. I tillegg huser bygget en bingohall.

Her venter Benasic og et titall andre gjester spent på lykketallene og formiddagens gevinst. Lite vet de at kronene de taper er med å sponse byrådspartiet Venstre. Benasic spiller bingo for underholdningens skyld, og håper på en liten gevinst denne mandag formiddagen.

– Kanskje neste gang. Man må ha det litt moro, smiler han etter enda en mislykket omgang.

Halvparten bingokroner

Bingohallen er en særdeles hyggelig nabo for Venstre. I 2010 sørget den for nær halvparten av inntektene til partiets Oslo-lag, viser nylig frigitte tall for partifinansiering.

I pengespilloven er det en forutsetning for å drive bingo at en del av overskuddet går til "lokale lag og foreninger". Venstre er det partiet i Oslo som i størst grad har sikret seg en del av den potten.

— Så vidt jeg vet driver også andre partier med dette. Det er kjærkomne inntekter for et parti som ikke har store organisasjoner i ryggen, sier leder i Oslo Venstre, Toril Berge.

Bingo – også for Ap

Også Frp, Sp og Arbeiderpartiet i Oslo har inntekter fra bingo. I 2010 hentet Oslo Ap inn 675 000 kroner fra Carl Berners plass Bingo. Partiet har ikke problemer med å finansieres med spillekroner.

– Vi er komfortable med det så lenge bingohallene følger regelverket. Samtidig er vi opptatt av at det settes inn tiltak mot spilleavhengighet, hvis det skulle vise seg å være nødvendig. Vi er trygge på at myndighetene har fokus på dette, sier partisekretær i Oslo Ap, Siri Gåsemyr Staalesen.

Kraftig økning i bingospill

Bingoavhengighet er et økende problem, særlig blant kvinner. Siden spilleautomatforbudet kom i 2007, har bingoomsetningen økt med rundt 100 prosent, til 5,2 milliarder på landsbasis.

Selv om flere fagfolk har tatt til orde for å forby også bingodrift, ser ikke Berge det helt store problemet med å finansiere politisk virksomhet på denne måten.

- Man kan ha en diskusjon om spillpolitikk i sin alminnelighet, men vi kommer til å benytte oss av denne muligheten til å skaffe inntekter så lenge vi kan, sier Berge.

Skatter til partiet

Både Berge og Oslo SVs leder Per Østvold mener det er utfordrende for mindre partier å finansiere sin politiske virksomhet.

— Det er veldig vanskelig å få det til å gå i hop som et lite parti. Vi er kontinuerlig på jakt etter nye inntektskilder, sier Østvold.

SV og Rødt har innført en såkalt "partiskatt", der en del av inntekten man får som følge av kommunale verv skal gis til partiet.

- Jeg er leder i bydelsutvalget på Grünerløkka, og får i underkant av 200 000 for det arbeidet. Ti prosent av dette tilfaller partiet. Det er en ordning jeg synes er helt rimelig for å finansiere partiet, sier Østvold.

SV og Rødts "partiskatt" gjorde at de toppet listen over "bidrag fra privatpersoner" i 2010.

- Bingo feil for oss

Oslo Høyre var partiet som dro inn absolutt mest inntekter i 2010, som ikke var et valgkampår. Partiet største enkeltinntekt er 3,1 millionene i kapitalinntekter.

- Det skyldes at vi eier Høyres Hus, som leies ut til andre virksomheter og konferanser, sier leder Nikolai Astrup.

Han mener likevel ikke at Oslo Høyre har god økonomi.

— For oss som ikke har store inntekter fra fagbevegelsen eller andre organisasjoner, er dette et viktig substitutt. Vi har likevel et veldig begrenset sekretariat, med få ansatte, men vi er heldige som også får bidrag fra enkeltpersoner, særlig i forbindelse med valgkamper, sier Astrup.

Gjennom den såkalte H: partnerordningen samlet partiet inn flere hundre tusen kroner fra medlemmer og sympatisører. For Høyre er det ikke aktuelt å ha inntekter fra lotteri eller bingo.

— Det skyldes delvis at vi mener det er feil å skaffe inntekter på denne måten, men også at vi har andre, mer stabile inntekter, sier Astrup.