Verdiene på bordet i Itslearning

Gründerne og de som var tidlig inne i Itslearning sitter på verdier for over 300 millioner kroner. For noen er det bare på papiret, andre har solgt seg ut.

Publisert Publisert

STORE VERDIER: De lokale eierne og grûnderne bak Itslearning har bygget seg aksjerverdier for over 300 millioner kroner. Jan Åge Skaatun (t.v) og Helge Hannisdal til høyre har solgt seg ut og tjent henholdsvis over førti og nesten femti millioner på lekseeventyret fra Bergen. I midten John Arthur Berg flankert av administrerende direktør Arne Bergby(t.h.) og Bent-Hesvik(t.v.)

  • Tor Arne Fanghol
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I fjor ble 40 prosent av selskapet solgt til det svenske oppkjøpsfondet EQT. Itslearning ble i den forbindelse verdsatt til rundt 600 millioner kroner. I eierselskapet Itsl Holding AS er aksjene bokført til 652 millioner kroner.

Nå kommer disse beløpene til syne hos noen av gründerne og andre som tidlig kom inn på eiersiden i IT-kometen som har vært et av de raskest voksende selskapene i Europa.

Har tjent 50 millioner

Administrerende direktør Arne Bergby havner på fjerdeplass på inntektslisten i Hordaland med 57 millioner i skattbar inntekt i fjor. De andre som har vært med som gründere og eiere siden starten har fått betydelige beløpt tillagt inntekten i sine selskaper der læreplattform-aksjene er plasserte.

Jan Åge Skaathun og Helge Hannisdal har begge solgt seg helt ut av Itslearning i løpet av det siste året. Totalt sitter Helge Hannisdal igjen med nesten femti millioner kroner etter lekseeventyret.

— Det har vært en bra forretning for alle involverte. For to år siden startet jeg med nye selskaper og det har derfor vært naturlig å selge seg ut, sier Hannisdal. Opprinnelig eide han 20 prosent av Itslearning og har solgt aksjer i flere omganger. Årsregnskapet for hans selskap H5 Innovations viser inntekter på 32 millioner bare i fjor.

Les også

Vil bli størst på lekser i USA

— Det meste av inntektene kommer fra salg av aksjer i Itslearning, forklarer Helge Hannisdal.

Jan Åge Skaathuns selskap viser inntekter på 30 millioner i fjor. Siden 2008 har han solgt aksjer i flere omganger og innkassert over 40 millioner på Itslearning.

— Itslearning har vært en spennende reise og jeg har lært utrolig mye. Nå skal kunnskapen brukes på nye prosjekter, sier Jan Åge Skaathun.

Store verdier

Til sammen har de fem som opprinnelig eide Itslearning sammen med administrerende direktør Arne Bergby bygget verdier for seg selv på over 300 millioner kroner. De fire som er på eiersiden er Arne Bergby, Erik Aadland, Bent Hesvik og Ivar Sund sitter med aksjer som er verdsatt til 263 millioner kroner.

Erik Aadland er en av dem som har fått påplusset inntektene i eget selskap med 57 millioner i fjor.

Les også

Tvang frem nytt anbud

— Dette er egentlig en teknisk operasjon. Vi har bare fått aksjer i det nye holdingselskapet og ser ikke noe av disse midlene. Og det utløser heller ikke skatteplikt fordi disse ligger aksjeselskapet jeg eier, forteller Aadland.

Ble bare skatt

For administrerende direktør Arne Bergby er situasjonen også at han har fått synliggjort 57 millioner i netto skattbar inntekt for fjoråret. Med det følger en skatteforpliktelse i følge listene på 16 millioner kroner.

— Jeg har betalt skatten. Men aksjene er ikke solgt. Så selv om det ser mye ut på papiret har jeg mindre penger nå enn før denne aksjetransaksjonen ble gjennomført, sier Arne Bergby.

Han er opptatt av å beholde Itslearning som et bergenskeid selskap.

De som nå er igjen av gründere og ansatte inkludert meg selv sitter på litt over 50 prosent av aksjene. Jeg er opptatt av å beholde styringen med selskapet fra Bergen, sier Itslearning-sjefen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Inntektshopp for Megler-Stine

  2. Sluttpakkemillionærene

  3. Håver inn på gode tider

  4. - Tok tid før jeg fikk summet meg

  5. Familieformuer dominerer rikinglisten

  6. Skoletaper Ståle ble én av byens rikeste

  7. Fra murer til mangemillionær

BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN