Det kinesiske selskapet Huawei, som blant annet har levert Telenors nye 4 G-nett i Norge, møter stor motstand i flere land. I en fersk rapport fra etteretningskomiteen i den amerikanske kongressen rettes harde beskyldninger mot kineserne:

«Offentlige, amerikanske systemer, spesielt sensitive systemer, bør ikke bestå av utstyr eller komponenter fra Huawei.»

«Kina har verktøyene, muligheten og motivet til å bruke telekomselskaper til ondskapsfulle hensikter.»

Halvor Eifring, professor i kinesisk ved Universitetet i Oslo, beskriver situasjonen som ekstremt kompleks.

— Det er ingen tvil om at særlig Amerika, men også andre vestlige land, bruker argumentet om fare for spionasje for å fremme proteksjonisme mot konkurransedyktige kinesiske selskaper. Samtidig er det et helt reelt problem man snakker om, for kinesisk spionasje foregår både i industri og innen politikk, kultur og utdanning, sier Eifring.

**Han mener også Norge må være forsiktige.

— Man må ikke tro at Kina ikke gidder spionere på et lite land som Norge. Det gidder de, sier Eifring.**

Vil fremstå som tøffe mot Kina

— I et valgår er alle sider i USA ivrig etter å fremstå som tøffe mot Kina. Konsekvensen av dette er at man får en skarpere motsetning fra begge sider enn det som er gunstig, særlig i en tid hvor USA sliter med å få i gang vekst og veksten i Kina bremser opp, sier professoren.

**- Dette handler om frykt for Kina – velbegrunnet eller ikke, sier Henning Kristoffersen, Kina-ekspert i Det Norske Veritas.

Han mener Huawei, som et stort kinesisk selskap, blir rammet av frykten for Kinas vekst.**

— Huawei tilbyr i hovedsak det samme som andre telekomleverandører, men lider under den sterke koblingen mellom næringslivet og partiet i Kina, og mistenkes for å ha motiver utover det kommersielle. I så måte kan selskapet ha mye tjene på børsnotering og mer åpenhet, sier han.

- Nærmer seg konspirasjonsteori

— I USA er Kina blitt ett av de viktigste temaene i valgkampen. Man konkurrerer om å være hardest mulig mot Kina, sier Henning Kristoffersen.

Han mener det er problematisk å svare på frykt for Kinas fremgang med å hindre dem innpass. At Norge, sett i lys av forholdet mellom Norge og Kina i etterkant av fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, skulle ha grunn til å frykte Huawei, avviser han.

— At Kina skulle bruke Huawei til å straffe Telenors kunder for fredspristildelingen, blir søkt. Da nærmer man seg konspirasjonsteori, sier Kristoffersen.

Kina-ekspert Henning Kristoffersen i Det Norske Veritas mener motstanden huawei møter handler om frykt for Kina.
Privat