Investorer i både inn— og utland reagerte med vantro da den en gang så solide Frontline-aksjen kollapset fullstendig på Oslo Børs i går.

Etter at selskapet la frem et katastrofalt resultat for tredje kvartal raste aksjen med hele 43,5 prosent, og landet på 17,35 kroner. Det er en nedgang på 90 prosent siden nyttår.

Samtidig gjorde ledelsen i Frontline, kommunisert gjennom John Fredriksens nære medarbeider Tor Olav Trøim, det klart at selskapet er i ferd med å gå tom for penger.

Penger inn, penger ut

Forklaringen er enkel: Fremfor å sitte på store mengder egenkapital, har selskapet valgt å betale ut jevnlige og solide utbytter til aksjonærene.

Dermed var det små marginer da det tidligere svært lønnsomme shippingmarkedet brått stoppet opp. Men shippinganalytikerne mener ikke nødvendigvis at selskapets strategi har vært feilslått.

— Klok av skade kan man jo si at de ikke burde gjort det på denne måten, men når man ser på hvor bra shippingmarkedet var fra 2002 til 2008 var det absolutt en riktig løsning for aksjonærenes del, sier shippinganalytiker Erik Nikolai Stavseth i Arctic Securities.

- Ville det ikke vært klokt å ha egenkapital til å forberede seg på dårligere tider?

— Frontline har betalt utbytte ut ifra det som har skjedd i markedet i inneværende kvartal, ikke ut ifra hva de har trodd vil skje i fremtiden. Samtidig er shippingmarkedet en risikofull bransje, og da har det vært naturlig at aksjonærene får godt betalt i form av solid utbytte, sier Stavseth.

Jobber med redning

Det arbeides nå med flere løsninger for å redde Frontline. Blant mulighetene er en omfattede restruktuering av selskapet, selge deler av flåten eller å hente inn frisk egenkapital.

Det forutsetter dog at aksjonærene som tidligere har mottatt solid utbytte tør å bli med videre på en berg- og dalbanetur som foreløpig bare har gått nedover.

— Mange vil nok være klare til å bidra, men det vil ikke skje for en hver pris. Men om Frontline kommer opp med en god struktur som markedet har tro på, så tror jeg de vil være villige til å gå inn med egenkapital, sier Stavseth.

Shippinganalytiker Anders Karlsen i Nordea Markets omtaler shippingmarkedet som «ekstremt dårlig», og påpeker at det er mange andre rederier som også er i trøbbel. Han tror det kan gå flere år før det blir en bedring.

— Det blir opptil hver enkelt aksjonær å vurdere om de vil bli med videre, og det vil nok avhenge om restruktureringen som blir gjort virker god nok til å ta selskapet videre i et utfordrende marked, sier Karlsen.

- Har det vært en uklok strategi å betale så solid utbytte?

— Jeg ønsker ikke å si noe om det. Det er den strategien selskapet har valgt. Nå er situasjonen slik den er, og da må man bare forholde seg til problemet, sier Karlsen.

Ble «tatt på sengen»

Den utbyttevennlige politikken hos Frontline gjør at selskapets aksjer har vært et svært populært investeringsobjekt for både store og små investorer. For mange kom det voldsomme fallet i går som en stor overraskelse, mener i daglig leder John Peter Tollefsen i Aksje Norge.

— De fleste ble nok tatt på sengen av det som skjedde. De fleste som går inn i shippingaksjer vet at historien forteller om turbulente tider, men at det skulle bli så voldsomt er nok overraskende for mange. Samtidig har Frontline alltid vært åpne om situasjonen, så det er vanskelig å hevde at noen har blitt forsøkt lurt, sier Tollefsen.

Tor Olav Trøim sier til Dagens Næringsliv at det ikke er aktuelt å la Frontline gå konkurs, og at John Fredriksen, som ifølge Kapital har en formue på 60 milliarder kroner, har de nødvendige finansielle musklene til å bidra til en løsning for Frontline.