Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot MDG-Berg

OSLO RÅDHUS (VG) Byrådet i Oslo går av etter at mistillitsforslaget mot MDGs byråd Lan Marie Berg fikk flertall. Raymond Johansen sier han ønsker å danne nytt byråd med MDG og SV.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) varslet i bystyremøtet onsdag ettermiddag at han vil stille kabinettsspørsmål.

Forslaget fikk flertall og byrådet i Oslo går av.

– Jeg trekker konklusjonen at byrådet går av, sier byrådsleder Raymond Johansen etter avstemningen.

Inntil videre vil Oslo kommune styres av et forretningsministerium. Det betyr at byrådet sitter til et nytt byråd er formet, men at de ikke skal ta politiske avgjørelser utover det helt nødvendige.

Lan Marie Berg sier at hun inntil videre sitter som byråd i forretningsministeriet.

Hun vil ikke bli byråd igjen i et eventuelt nytt byråd, fordi hun høyst sannsynlig skal på Stortinget til høsten.

– Jeg har gitt beskjed til om at det ikke er aktuelt for meg å sitte i et nytt byråd, sier Berg.

Johansen: Ønsker nytt MDG-samarbeid

Ordfører Marianne Borgen (SV) sier at hun torsdag vil drøfte hvordan man kan løse situasjonen med gruppelederne i bystyret – og se hvilket parlamentarisk grunnlag som finnes for et nytt byråd.

Raymond Johansen sier at har respekt for prosessen som skal gjennomføres, men sier at han ønsker å danne et nytt byråd med MDG og SV igjen.

– Min ambisjon er å danne et nytt byråd med MDG og SV. Jeg ønsker å fortsette et parlamentarisk samarbeid med Rødt, sier Johansen.

MDG: Vil styre med Ap og SV

MDG har allerede varslet at de er positive til et nytt byråd sammen med SV og Aps Raymond Johansen.

– Vi er beredt til å ta styringsansvar med SV og Ap. Samarbeidet har tjent oss, sier MDGs gruppeleder Sirin Stav til VG.

Rødts gruppeleder, Eivor Evenrud, sier at de ikke vil støtte et borgerlig byråd.

– Det parlamentariske grunnlaget er det samme. SVs Marianne Borgen kommer trolig til å peke på Raymond Johansen igjen, sier Evenrud til VG.

Milliardsprekk for vannanlegg

Mistillitsforslaget mot MDG-byråd Lan Marie Berg ble fremmet av Frp etter at det ble kjent at Oslos nye reservevannforsyning blir 5,2 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Et av de sentrale spørsmålene har vært om Berg burde ha varslet bystyret tidligere om de økte kostnadene i prosjektet. Bystyret fikk først informasjon om kostnadssprekken 20. mai i år.

VGs gjennomgang av saksdokumentene har tidligere vist at Berg ble informert ved minst fem anledninger om økte kostnader i enten deler eller hele prosjektet – uten å informere bystyret.

Rødt avgjorde

Raymond Johansen ga i møtet sin full støtte til Lan Marie Berg og sier at det ikke er grunnlag for å si at informasjonsplikten er brutt.

Johansen sa samtidig at man kunne involvert bystyret tidligere.

– Det kunne vært klokt å involvere bystyret på et tidligere tidspunkt på en egnet måte, sa Johansen i møtet.

Rødt hadde den avgjørende stemmen og sto fast på mistilliten mot byråd Lan Marie Berg (MDG) i bystyremøtet. Det gjorde også de andre opposisjonspartiene i bystyret.

SE OGSÅ: Raymond Johansen hadde problemer med å skru på kameraet sitt under bystyrets behandling.

Publisert: