Stordalen-konsern kan miste støtte etter april: – Opplever dette som et løftebrudd
Nordic Choice-topp Torgeir Silseth reagerer på regjeringens argumenter for å begrense kontantstøtten til store konserner. Han får støtte av jusprofessor.

– Dette kom ut av det blå. Vi er også i andre land, som er i samme juridistikk, og de har ikke samme begrensninger på støtteordningene, sier Torgeir Silseth, konsernsjef i Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels.
I slutten av april varslet regjeringen at de vil begrense coronastøtten til de største mottagerne, og begrunnet dette med regelverk knyttet til ESA, som kontrollerer at land følger EØS-avtalen.
Endringen førte blant annet til at det i forslaget til revidert nasjonalbudsjett ble satt en maksimal støtte per foretak på 10 millioner euro for hele ordningens løpetid, regnet fra mars i år.
Nordic Choice har fått 327 millioner i støtte fra staten for tapene i 2020: Håper på overskudd i 2022
– Skulle være støtteordninger
Silseth forteller at det for deres del betyr at de har nådd taket allerede før 1. mai i år, og dermed ikke vil motta mer støtte.
– Det henger ikke sammen med det til og med Erna sa; Så lenge det er inngripende restriksjoner, som er en form for næringsforbud, skulle det være støtteordninger, sier Silseth.
– Vi opplever dette som en urimelighet, et løftebrudd og konkurransevridende. Nå kan det bli til at et av våre hotell ikke skal få støtten hotellet på andre siden av veien får, bare på grunn av eierstrukturen, utdyper Silseth.
Hotellarvingen Emilie Stordalen
Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Christoffer Conrad Eriksen, har på oppdrag fra NHO Reiseliv gått igjennom regelverket regjeringen bruker i sin argumentasjon. Han mener at det er mulig å beholde det tidligere støttenivået og også gi støtte over konsernbegrensningen på 10 millioner euro.
– Høyt restriksjonsnivå
Nærings- og fiskeridepartementet sier til E24 at de jobber med et svar til professor Eriksens gjennomgang, men at de ikke har hatt mulighet til å svare ennå.
– Restriksjonsnivået har vært høyt også etter 1. mai, og støttenivået står ikke i forhold til alle de svært inngripende restriksjonene reiselivet, inkludert de store konsernene, er pålagt. Når det nå viser seg at det er juridisk mulig, forventer vi at det blir lagt inn et verbalforslag, der regjeringen forplikter seg til å gi likeverdig støtte, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv.
NHO Reiseliv forventer at regjeringen tar nødvendig initiativ overfor ESA for å opprettholde handlingsrommet, slik at de kan gi støtte ut over konserntaket i revidert nasjonalbudsjett.
Stordalen åpner nytt hotell: – Min beste dag siden februar 2020
Eriksens juridiske gjennomgang viser at Sverige i dag bruker regelverket for støtte man ikke vil bruke i Norge.
– De store konsernene representerer mange hotell i Norge, og de er blant de hardest rammede av pandemitiltakene på grunn av begrensninger på arrangementer, konferanser, tap av utenlandsturister og generelle råd om å ikke bevege seg rundt i landet. Dette handler om konkurranselikhet, men enda viktige er alle de arbeidsplassene konsernene representerer, sier Bjørndal.
Mer gjeld
Om konserntaket ikke fjernes, vil det for Nordic Choice Hotels bety enda mer gjeld, at det blir vanskeligere å hente ansatte tilbake til jobb og at det blir senere oppstart, forteller Silseth.
Da støtteordningen var på sitt beste for konsernet, fikk de dekket om lag 13 prosent av driftskostnadene sine på norske hoteller, ifølge deres egne tall.
– Hittil har støtten vært en viktig del av puslespillet som har hjulpet oss gjennom denne tiden. Det har vært tøffe tak for ansatte, bruk av oppsparte midler og lån, i tillegg til støtten, sier Silseth.
Hotellkonsernet har lagt bak seg et fryktelig år: To milliarder i tap og et omsetningsfall på over fem milliarder ble fasiten i 2020. 2021 startet ikke bedre, med nye runder med nedstenginger