Dette er regjeringens anbefalinger før julefeiringen

Man kan ha inntil ti gjester på inntil to dager i løpet av julen, romjulen og nyttår.

 • Oline Birgitte Nave
 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Endre Alsaker-Nøstdahl
 • Øystein David Johansen
 • Eiliv Frich Flydal
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

De ti gjestene kommer i tillegg til antallet personer som allerede hører hjemme i husstanden, presiseres det.

– Det har ikke vært enkelt å finne riktig balanse. Vi lever med ulike liv, med ulike familiemønstrer og konstellasjoner. Julen er en tid for nærhet, ikke for avstand, sier statsminister Erna Solberg under dagens pressekonferanse.

– Men vi ønsker heller ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger, fortsatte hun, før de la frem tiltakene som skal gjelde i julen.

Dette er anbefalingene fra regjeringen:

 • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.
 • Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
 • På to av dagene åpnes det for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
 • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
 • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
 • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

– Med disse anbefalingene mener vi at det blir en fin høytid for de fleste, selv om den kan bli litt annerledes enn det vi er vant til, sier Solberg.

Fraråder utenlandsreiser

Regjeringen ønsker ikke utstrakt utenlandsreising i julen.

– Dette er ikke julen for å reise utenlands med mindre du virkelig må. Vi vet at mange vanligvis bruker juleferien til å besøke familier som bor i andre land, sier statsministeren.

– Min bekymring er at de som velger å reise ut bringer med seg smitte tilbake. Derfor vil jeg på det sterkeste minne om karantenereglene. De kommer til å være der etter jul, og det er utrolig viktig at folk som mener de må reise ut følger dem.

Erna oppsummerer «julereglene»:

Videre oppfordrer statsministeren til å inkludere de man vet står alene i julen og adventstiden, eksempelvis ved å snakkes over telefon eller å gå en tur sammen. Hun sier også at barn og ungdom med skilte foreldre bør få samvær med begge foreldrene som normalt gjennom julefeiringen.

Helseminister Bent Høie sier at tallene tyder på at smitten er på vei ned, men advarer mot å senke skuldrene.

– Jeg var usikker på hvordan vi skulle greie å slå ned bølge nummer to, når smitten også økte her i landet. Tallene tyder på at vi sammen kan klare det igjen, sier Høie.

– Smitten i samfunnet er fremdeles for høy til at vi kan lette på tiltak. Vi må fortsette å holde avstand, sier han.

Fra og med neste uke skal FHI legge frem ukentlige risikovurderinger på fylkesnivå, forteller Høie. Dette skal gjøre at fylkene og kommunene i samarbeid skal finne riktige tiltak, den lokale situasjonen tatt i betraktning.

Under regjeringens pressekonferanse i forrige uke sa statsminister Erna Solberg at de nasjonale tiltakene vil vare til minst 16. desember.

– Jeg håper vi om tre uker vil være i en situasjon som åpner for mer sosial kontakt under julefeiringen. Det vil uansett ikke være rom for å planlegge de store jule- eller nyttårsfestene i år, sa statsministeren under pressekonferansen.

Flere kommuner har allerede kommet med egne råd til hjemreisende i juleferien. I VGs oversikt kan du se hvilke tiltak som gjelder både nasjonalt og lokalt i din kommune.

Skal Julenissen regnes som nærkontakt? Slik svarer Regjeringen:

Det er nå en synkende smittetrend i Norge, ifølge VGs oversikt. Smittetrenden er også synkende i Oslo, Bergen og Trondheim. Det siste døgnet er det registrert 441 smittetilfeller nasjonalt.

Helsemyndighetene har tidligere anbefalt at man utsetter julehandelen til senere hvis det er trengsel. De oppfordrer til å vurdere netthandel eller be andre om å handle for deg, særlig hvis du tilhører en risikogruppe. I tillegg bør man unngå å ta kollektivtransport hvis mulig, og ikke utsette julehandelen til de siste dagene før jul hvis du har mulighet til å gjøre den unna tidligere.

Det anbefales følgende forholdsregler i ti dager etter reiser i Norge fra et område med mye smitte til et område med lite smitte:

 • Reduser antall kontakter.
 • Hold to meters avstand til personer i risikogruppen.
 • Vær særlig nøye med hånd- og hostehygiene.
 • Vær særlig oppmerksom på symptomer.
 • Ha lav terskel for å teste deg hvis du får symptomer eller tror du kan har vært utsatt for smitte.

Se oversikt over alle de nasjonale tiltakene her:

Rettelse: I et pushvarsel klokken 11.53 skrev VG at «Helsedirektoratet og FHI anbefaler at man kan ha minst ti gjester på inntil to dager i jul, romjul og nyttår». Det er feil. Det riktige er at anbefalingen er at man kan han INNTIL ti gjester to dager i jul.

Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Coronaviruset
 4. Erna Solberg
BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Ungdomsskole sperret av etter hærverk, elever sendt hjem

 2. Jakter knivmann: – Vi har rykket ut med en del ressurser

 3. Her møter kommunen mannen som sperret turstien

 4. Dobbel dose trøbbel for hotellsjef. – Tristeste som finnes.

 5. Etter samtalen med Nav dro Emely til nærbutikken. Siden har hun vært der.

 6. – Det finnes et langt bedre tiltak enn makspris på strøm