Rekordmange kvinner ble aksjeeiere i 2020

137.000 kvinner har nå aksjer på Oslo Børs. Det er 22.000 flere enn for ett år siden, viser tall fra AksjeNorge.

FLERE: Kvinnene har økt i antall på eiersiden i børsnoterte selskaper det siste året. Det gleder Kristin Skaug, som er daglig leder i AksjeNorge.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det skriver P4 Nyhetene.

– Stadig flere kvinner sparer langsiktig og det er veldig positivt, sier daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug til kanalen.

Hun mener at det i fjor var et større fokus i mediene med kampanjer som var rettet mot kvinner og investering i aksjer.

– Samtidig har det blitt mer åpent for å diskutere sparing og økonomi i sosiale sammenhenger, sier Skaug. Dette tror hun har økt interessen for å investere.

– Kvinner er ikke dårligere rustet eller mindre kvalifiserte enn menn til å investere. De har tradisjonelt bare spart forsiktig på sparekonto.

Milliardrush i år

Hittil viser 2021 tegn til at mange stadig satser på aksjemarkedet.

Nordnet-kunder omsatte aksjer for 41,2 milliarder kroner i februar. Nettmegleren ser at småsparerne fortsatte å kjøpe aksjer, særlig grønne.

I årets første måned ble Norsk Hydro, Mowi og Storebrand de mest solgte aksjene blant kundene deres.

Tenåringer vil samle unge under 26 på nytt aksjeforum
Les også

Voksenpoengs aksjeguide: Kick-start din aksjeinvestering

Børs og likestilling

I tillegg til at kvinner ofte har lavere lønnsinntekter enn menn mener sjefen i AksjeNorge at det er flere grunner til å satse på aksjer.

– Sparepengene har bedre mulighet for å vokse. Samtidig skal alle spare til pensjon og da kan aksjer være en god løsning for å gi pengene bedre vekstmuligheter.

Utover dette tror Skaug det er viktig å få flere kvinner til å eie selskaper.

– Det gir en signaleffekt til selskapene på børs at kvinner er medaksjonærer og medeiere. Det kan gjøre noe med likestillingen og bidra til at selskapene blir enda bedre på sikt, mener hun.

Les også

Eksperter: Dette er Børsens største bjellesauer

Spår videre vekst

– Så lenge vi ikke får vanskelige børsperioder i 2021, er det lite som tilsier at økningen ikke vil fortsette, forteller Skaug.

Hun tror man kan se den fortsettende trenden på sosiale medier også.

– Der er det mye nysgjerrighet knyttet til sparing og investering i aksjer og aksjefond, så jeg har tro på at dette vil fortsette, sier Skaug.

Les også

Sparepenger i fond? Dette må du huske på den dagen du skal bruke dem

– Det er kanskje ikke et mål i seg selv, men jeg tenker at hvorfor er det kun menn som skal være investert i aksjemarkedet og den veksten vi selv er med på å bidra med hver eneste dag, sier Skaug.

Hun mener at når man går på jobb så skaper man verdier for arbeidsgiveren sin, og i mange tilfeller er dette børsnoterte selskaper. 

– Da kan man være medeier i disse selskapene, og det er ikke noen grunn til at det er menn som skal ha enerett på dette, sier Skaug avslutningsvis. 

Publisert