Trump kommer ikke til innsettelsen

President Donald Trump har bekreftet det mange har mistenkt i lang tid: Han kommer ikke til å delta på innsettelsesseremonien til Joe Biden.

DROPPER DET: President Donald Trump bryter med tradisjonen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Han bryter dermed med en årelang tradisjon, hvor den sittende presidenten seremonielt overgir makten til arvtageren den 20. januar.

Det er tradisjon at den avtroppende presidenten deltar på innsettelsesseremonien til den påtroppende presidenten, slik tidligere president Barack Obama gjorde da Trump tok over presidentskapet.

Da president Trump fortsatt fornekter valgresultatene og insisterer på at det var han som vant, kommer ikke uttalelsen hans som en overraskelse:

– Til alle dere som har spurt, jeg kommer ikke til å delta på innsettelsesseremonien 20. januar.

– Det er helt klart veldig spesielt, og helt klart ikke veldig sjokkerende, oppsummerer historiker og USA-ekspert Hans Olav Lahlum.

Han forteller at presidentens valg om å ikke delta på innsettelseseremonien til påtroppende president Biden er et sterkt brudd med tradisjonen, men ikke uventet.

– Det illustrerer veldig godt at hans reaksjon på valgnederlaget er helt annerledes enn andre presidenter. Det er ikke uventet i det hele tatt, med tanke på hvordan han har oppført seg, spesielt i tiden etter valget.

Lahlum påpeker at Trumps avgjørelse kan ha en uventet effekt for Biden:

– Bevisst eller ubevisst hjelper han jo etterfølgeren sin med å få mest mulig sympati fra start. Jo flere barnslige protestmarkeringer som kommer fra Trumps side, jo bedre for Biden.

MØTTE: Tidligere president Barack Obama og tidligere visepresident Joe Biden var til stede da avtroppende president Donald Trump formelt tok over sjefsstolen.

Turbulent

Beskjeden om at han ikke vil delta kommer timer etter at han publiserte en video på Twitter der han formelt anerkjenner at han ikke vil sitte en andre periode.

– Kongressen har nå godkjent valgresultatet. En ny administrasjon skal innsettes 20. januar. Fokuset mitt snur seg nå mot å sikre en god og smidig overføring av makten, sier Trump, og legger til at tiden er inne for forsoning.

– Kampanjen min har gått alle juridiske veier for å utfordre valgresultatet, mitt eneste mål var å sikre integriteten til valget. Jeg gjorde det for å kjempe for det amerikanske demokratiet, sier han i sin videohilsen.

De kan være et lyspunkt i det hele, mener Lahlum.

– Hvis man skal se noe positivt, så har man i hvert fall fått en slags positiv bekreftelse på at det blir en maktovergang, sier han.

Pence kan dukke opp

Da president Trump selv ble innsatt i 2016, deltok tidligere president Barack Obama og daværende visepresident Joe Biden.

CNN skrev torsdag, før Trumps planer ble kjent, at visepresident Mike Pence å delta – dersom han blir invitert.

– Hele situasjonen er spesiell, men når det i tillegg viser seg at visepresidenten kan komme til å stille opp er det en interessant forskjell å merke seg, sier Lahlum.

Til Politico sier Devin O’Malley, en av Pences talspersoner, at verken Pence eller førstedamen har bestemt seg for hvorvidt de vil delta.

– Om han møter vil det bety at visepresidenten avslutter med langt høyere stilkarakterer enn presidenten, som også er et mønster man har sett i det siste, påpeker Lahlum.

Under en pressekonferanse fredag sa påtroppende president Joe Biden at president Trumps valg om å ikke komme til innsettelsesseremonien hans er en god ting.

– Det er en av de få tingene vi noen gang har vært enige om. Det er en bra ting at han ikke dukker opp.

På spørsmål om hvorvidt visepresident Mike Pence vil være invitert, er kan klar:

– Jeg tror det er viktig at vi, så godt kan, holder til de historiske tradisjonene. Visepresidenten er velkommen, det vil være en ære å ham der.

Publisert: