ESB holder renten uendret, vil justere krisepakke om nødvendig

ESB holder renten uendret på minus 0,50 prosent, men tilbyr billigere lån til bankene. Krisepakken på 750 milliarder euro endres foreløpig ikke.

ESB-sjef Christine Lagarde presenterer torsdag sentralbankens rentebeslutning og nye prognoser.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten uendret på minus 0,50 prosent, som ventet.

Coronakriseprogrammet (PEPP), som ble lansert i mars, og inkluderer støttekjøp av statsgjeld for 750 milliarder euro, ble heller ikke endret i denne omgang.

Forventningene til at denne krisepakken utvides har økt i takt med spredningen av viruset.

ESB sier imidlertid at banken står klar til å utvide krisepakken og justere innholdet med så mye og så lenge som nødvendig. Krisekjøpene skal fortsette til man anser at coronakrisen er over, og uansett til slutten av året.

Det regulære støttekjøpsprogrammet på 20 milliarder euro i måneden fortsetter også, i tillegg til ekstrakjøpene på totalt 120 milliarder euro, som ble lansert i mars.

Billigere lån til bankene

I mellomtiden kutter ESB renten på de såkalte LTRO-lånene til bankene. Dette er langsiktige lån som skal sikre rimelig likviditet til bankene i ekstraordinære situasjoner.

I tillegg lanseres en ny runde med rimelige og langsiktige låneoperasjoner knyttet til pandemien, kalt PELTRO.

Det gjentas at rentene vil holdes på nåværende nivå eller lavere til inflasjonsutsiktene nærmer seg målet på to prosent.

Rekordsvak BNP i eurosonen

ESB-sjef Christine Lagarde holder pressekonferanse klokken 1430. Da vil hun trolig også presentere nye prognoser for økonomien.

Torsdag formiddag viste foreløpige tall fra eurosonen et BNP-fall på 3,8 prosent i første kvartal. Det er det svakeste siden målingene startet i 1995. På forhånd var det ventet et fall på 3,5 prosent, ifølge Reuters.

Pressekonferansen ser du herPressemeldingen fra ESBBNP-tallene fra EurostatReuters: Euro zone economy shrinks at record rate, worse to come
Publisert: