Nupi vil ta regningen for direktørens deltagelse på Tangen-konferanse

Nupi-direktøren deltok på Tangen-konferansen i USA på milliardærens regning. Nupi har nå vurdert saken, og opplyser at selv om det ikke er vanlig, vil forskningsinstituttet be om faktura for direktørens reiseutgifter.

Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

En rekke norske samfunnstopper, inkludert Nupi-direktør Ulf Sverdrup, var blant deltagerne på Nicolai Tangens mye omtalte «Back to university»-seminar i USA i november i fjor.

I etterkant har det blitt kjent at flere av dem som har offentlige stillinger har fått påspandert turen av Tangen, og alt ifra Nærings- og fiskeridepartementet, Norges Bank og Munch-museet har besluttet å ta regningen for sine deltagere.

Nå følger Nupi etter.

– Det er vanlig praksis for NUPI og akademia generelt at reise og opphold dekkes av arrangør ved faglige bidrag. I lys av omstendighetene har vi imidlertid vurdert det dit hen at vi vil be om en faktura knyttet til Sverdrups reiseutgifter, opplyser kommunikasjonsdirektør Åsmund Weltzien til E24 tirsdag.

Sverdrup var en av dem som fikk spandert turen av Tangen, og har uttalt til VG at han var der både som venn og bekjent av finansmannen og som Nupi-direktør.

Les også

Røe Isaksen vil ikke be om regningen for Sting-konserten

– Vanskelig beslutning

– Beslutningen er tatt av styret og NUPIs ledergruppe gjennom helgen, sier Weltzien i Nupi, og fortsetter:

– Det var ikke en enkel sak, da det i forskningsverden ofte er vanlig at konferanse-arrangør dekker reiseutgifter. Men vi forstår at denne saken er annerledes.

Det skal ikke har vært en tematikk i vurderingen at Sverdrup og Tangen er bekjente.

Weltzien sier det normalt sett er viktig for forskere å kunne delta i ulike typer fora og på konferanser der utgiftene dekkes av andre, og at dette prinsippet ikke endres selv om instituttet betaler for denne turen.

Etter hva E24 forstår har det uansett vært viktig for Nupi og andre statlige virksomheter å unngå at det oppstår bindinger som følge av konferansen

Stor diskusjon om offentlig pengebruk

Men det er altså ikke bare Nupi som tar regningen for sin deltager på Tangen-seminaret.

Nærings- og fiskeridepartementet skal dekke tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksens utgifter til måltider, men ikke hans billett til Sting-konserten.

– Jeg har ikke bedt om å få noe regning på underholdningen i forbindelse med en konferanse. Det kommer jeg heller ikke til å gjøre. Det var helt vanlig for meg som næringsminister å delta på middager og konferanser, noen ganger også fine middager og god underholdning, så det kommer jeg ikke til å be om å få regning på, sier Isaksen til E24.

Også Norges FN-ambassadør Mona Juul fikk påspandert tur, men Norges FN-delegasjon snudde og betaler nå likevel for konferansen, skrev VG søndag.

Publisert: