Stor oversikt: Slik påvirker krisen oljeselskapenes leting

Letebudsjettene kuttes med milliarder. Oljedirektoratet tror hver femte planlagte letebrønn droppes i år.

Aker BP, som er operatør på Ivar Aasen-feltet, er blant selskapene som kutter kraftig.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det er usikre tider i oljebransjen. Coronakrise og lav oljepris gjør at oljeselskapene teller på kronene.

Som vanlig er letebudsjettene noe av det første som kuttes når pilene peker nedover.

Les også

Flere kansellerte kontrakter for Borr Drilling – smell på 165 mill.

– Det er fordi det der er lengst fra investering til inntekt. Du kan bore i dag og få siste innbetaling flere tiår senere, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank.

Flere oljeselskaper har varslet allerede omfattende kutt (se faktaboks). Giganten Equinor er blant dem. Årets letebudsjett skal ned fra 1,4 til 1 milliard dollar. Det er en nedgang på over 4 milliarder kroner.

Markedsfall og smitte

– Vi går gjennom våre leteplaner nå. Det er for tidlig å gi detaljer om hvor kuttene tas, men det vil vi komme tilbake til senere, sier pressekontakt Morten Eek.

Derfor vil selskapet foreløpig ikke si noe konkret om hvor stor reduksjonen blir på norsk sokkel. Equinor har tidligere anslått at det skal bores 20–30 letebrønner her årlig, men det har vært et fleksibelt tall.

– Det er jo ikke sånn at vi slutter å lete nå. Vi ønsker å opprettholde aktivitet, sier Eek.

Han viser til at det er flere forhold som skaper utfordringer for tiden. For eksempel var riggen «West Hercules» i gang med leteboring på Oseberg-feltet, men ble sendt til land i frykt for coronasmitte.

– Nå handler det om å tilpasse seg en spesiell situasjon med markedsfall og smitte, sier Eek.

Morten Eek på Johan Sverdrup-feltet tidligere i år.

Halvert produksjon

At letingen reduseres, kan få flere konsekvenser.

– I det korte bildet vil det slå direkte ut på aktivitet og arbeidsplasser. Skip og rigger blir liggende i opplag, og der er det mange jobber. På lengre sikt vil det påvirke produksjonen på norsk sokkel, sier analytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy.

Ifølge tall fra analysehuset vil produksjonen på norsk sokkel halveres fra 2025 til 2035 uten nye funn.

– Vi får en topp i 2025. Så begynner det å falle. Mindre funn kan gi påfyll ganske kjapt, men det begynner å haste for storfunn, sier Gulbrandsøy.

1 av 5 droppes

– Mindre leting gir noe lavere aktivitet de neste årene, men reduserer jo sannsynligheten for at vi finner noe litt lenger nedi veien. Jakten på et nytt elefantfunn blir mindre intensiv, sier Kyrre Knudsen.

Ifølge ferske beregninger fra Oljedirektoratet droppes 1 av 5 letebrønner på norsk sokkel i år. Tallet reduseres fra 50 til 40.

– Så er jo spørsmålet om det er lite eller mye? Man kan jo snu på det og si at 4 av 5 brønner fortsatt skal bores, sier Knudsen.

At produksjonen vil falle betydelig fra midten av dette tiåret, er noe også Equinor lenge har understreket. Blant annet er det brukt som argument for tildeling av nytt leteareal.

– Det er viktig å erstatte fallet med lønnsomme ressurser som kan utvinnes. Da er det avgjørende å lete på norsk sokkel. Derfor ønsker vi å opprettholde aktivitet i en veldig krevende situasjon, sier Morten Eek.

Les også

Han solgte olje da den kostet 9,70 dollar. Nå kan det skje igjen

Mange kutter

Også andre selskaper har varslet omfattende kutt i letebudsjettene fremover. Aker BP kutter årets budsjett fra 500 til 400 millioner dollar, en drøy milliard kroner. To brønner er allerede utsatt, men det kan bli flere.

Tyske Wintershall Dea har også varslet kutt på opptil 2,1 milliarder globalt sammenlignet med fjoråret.

– Norge er en viktig del av vår letevirksomhet. Det vil komme reduksjoner der som i resten av vår portefølje, sa konsernsjef Mario Mehren i mars.

Vår Energi skal kutte 20 prosent av årets investeringer. Det omfatter både leting og prosjekter, uten at selskapet spesifiserer nærmere foreløpig.

– Men det blir kutt i letingen, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff.

Publisert: