Flyplassen på Gran Canaria åpnet igjen

Den spanske flyplassoperatøren Aena opplyste like over midnatt at alle flyplasser på Gran Canaria er åpnet igjen. Flyplassen på Tenerife er fortsatt stengt.

Publisert Publisert

En sandstorm, såkalt calima, skaper problemer på Gran Canaria. Slik så det ut på Gran Canaria søndag. Foto: Arne Edvardsen

  • NTB

Flyplassene ble stengt lørdag på grunn av en sandstorm, og en ny sandstorm feide over Gran Canaria søndag.

Over 2000 nordmenn er værfaste på Kanariøyene, ifølge NRK.

Geir Bergflødt var en av mange om bord i et charterfly fra Flesland som skulle landet på Gran Canaria klokken 16.45 lørdag.

Fra Kanariøyene søndag ettermiddag. Foto: Geir Bergflødt

Flyet fra Bergen ble omdirigert til Fuerteventura.

– Det slår sand mot rutene, som om det er regn. Det er som å sitte i tåkeheimen på fjellet, sa han til BT lørdag.

Søndag opplyste han at sandstormen fortsatt herjet, og at det var vanskelig å se solen gjennom sandlaget.

– Flyr tidligst mandag morgen

Selv om flyplassen nå er åpnet, er det likevel uklart når værfaste nordmenn får reise hjem igjen. Aena oppfordrer passasjerene til å sjekke med flyselskapene om status for flygingene deres.

SAS og Norwegian har kansellert alle avganger til og fra ferieøyen.

– Flyene går tidligst i morgen, opplyste pressesjef John Eckhoff i SAS til NTB søndag kveld.

Selv om været skulle bli bedre, er det mye som må på plass før flyene kan ta av. Blant annet må flyene gjennom en teknisk sjekk før avgang.

Syv av flyene til SAS ble rammet av sandstormen lørdag. Tre av dem skulle til Norge med til sammen rundt 540 passasjerer som nå ikke kommer seg noen vei.

Et fly står parkert på rullebanen på flyplassen i Las Palmas på Gran Canaria under sandstormen lørdag. Foto: Borja Suárez / Reuters / NTB scanpix

Frykter ny stenging

Norwegian opplyser at de har kansellert i alt ti skandinaviske avganger som skulle til og fra Gran Canaria og Tenerife søndag. Flyene har plass til rundt 180 passasjerer og var fullbooket.

Flyselskapet pekte søndag på at flyplassene kunne bli stengt på kort varsel, og det er høy risiko for at fly som er i luften, må omdirigeres til andre steder.

– Vi vil ikke risikere at våre passasjerer blir sittende fast på andre steder enn sitt reisemål, sa presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian.

Til sammen ble åtte flyplasser på øygruppen stengt av sandstormen. Flyplassoperatøren Aena opplyser at 822 flyginger så langt er påvirket.

Publisert