Oljepakken utløser det første prosjektet: Kværner sikrer Hod-kontrakt på nesten en mrd.

Etter tøffe og lange forhandlinger i Stortinget ble det til slutt enighet om en oljeskattepakke mandag. Under et døgn senere gir Aker BP grønt lys til det første milliardprosjektet som drar nytte av ordningen.

Valhall Hod-prosjektet innebærer bygging av en ny ubemannet brønnhodeplattform, omtrent lik Valhall Vestflanke (avbildet) som ble installert i fjor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Verftsarbeiderne på Kværner Verdal har ventet i spenning de siste ukene. Oljenæringen har vært i krise og for verftet så det lenge mørkt ut, ettersom ordreboken går tom i 2021.

Det kraftige prisfallet og krisen i næringen har ført til bråstans i nye prosjekter, inkludert det mindre Valhall Hod-prosjektet – en satellitt til Aker BP og Pandions gigantiske Valhall-felt.

Mandag ble det imidlertid enighet i Stortinget om en skattepakke for næringen, som både frigjør betydelig likviditet og sikrer bedre lønnsomhet.

Oljeselskapene har fristet med en rekke prosjekter (se faktaboks lenger ned) hvis de fikk en god skattepakke. Enigheten på Stortinget får resultater for tirsdag har det første prosjektet fått grønt lys:

«Styret i Aker BP har i dag godkjent prosjektet og en fast track-investeringsbeslutning», skriver Aker BP om Valhall Hod-prosjektet. Ifølge selskapet vil utbyggingen sysselsette om lag 5.000 årsverk og at det er forventet å gi «betydelige skatteinntekter for Norge».

Tirsdag feires skattepakken flere steder i landet, både på Veidnes i Finnmark der man nå øyner nytt håp for en oljeterminal, og i Verdal. Både Ap-leder Jonas Gahr Støre, andre politikere og sjefene i Aker BP og Kværner skal til verftet tirsdag.

Aker BP har nemlig inngått en avtale med plattformalliansen sin, bestående av Kværner, ABB og Aker Solutions, om å bygge ut Valhall Hod.

Aker Solutions melder at de nå er sikret arbeid for om lag 300 millioner kroner i 2020.

For Kværner har avtalen en verdi på «i underkant av en milliard kroner», ifølge en børsmelding. Nå kan permitterte arbeidere dermed komme tilbake og arbeidet med prefabrikasjon «starter i dag», opplyser selskapet.

Prosjektet vil ifølge Kværner i snitt 250 personer hos selskapet. På det meste vil 400 personer være i sving utover høsten før plattformen skal seile fra verftet sommeren 2021. Regner man med alle som er involvert hos Kværner og andre aktører er det snakk om 5.000 årsverk.

Valhall Hod er en del av Aker BPs årelange opprustning av Valhall. Feltet har produsert en milliard fat oljeekvivalenter siden starten i 1982, og Aker BP vil tyne ut en milliard til gjennom en rekke investeringer.

Børsmelding fra Aker BPBørsmelding fra Kværner

Les mer om oljeskatten:

Slik gikk det med oljeskattenAp-Jonas på telefonen med Aker og Equinor: Stortinget samlet bak oljepakkeFikk oljeterminal inn i skattepakken: Senterpartiet og Ap øyner nytt håp for Veidnes

– Umiddelbar effekt

Oljeprosjekter og derfor også effekten av skattepakken vil treffe leverandørbedriftene ulikt, avhengig av hva de leverer.

For Aker Solutions vil effekten komme ganske raskt, melder selskapet, ettersom de leverer mye ingeniørtjenester og gjennomfører arbeid innenfor konseptstudier og prosjektering – arbeid som settes i gang lenge før selve byggingen starter.

I tillegg kommer selskapets arbeid med gjennomføring, fabrikasjon og installasjon.

– Vi er fornøyd med å se at den nye incentivpakken kan bringe flere prosjekter til sanksjonering i vårt hjemmemarked. Vi ser frem til å sikre oss en andel av disse nye prosjektene, som igjen vil føre til sysselsetting på våre lokasjoner i løpet av de neste årene, sier Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions, i en uttalelse.

At selskapets norske ansatte nå ser ut til å få mer å gjøre er viktig, poengterer Araujo:

– Denne kompetansen er blant våre konkurransefortrinn i internasjonale markeder, når disse gjenåpner, og i utviklingen av fornybar energi og lavkarbonløsninger.

Permitterte kan komme tilbake på jobb

Kontrakten Kværner og partnerne nå sikrer seg er ikke bare viktig for verftet i Verdal, men også for konsernets satsing på mindre, ubemannede brønnhodeplattformer.

Ettersom Norsk sokkel blir mer moden, og man jobber med å bygge ut mindre satellittfunn i større grad enn før, er dette en teknisk løsning som er aktuell.

Kværner tapte i sin tid konkurransen om å få bygge ut Equinors satellittfelt Oseberg Vestflanken, men de har vunnet Valhall Vestflanken.

– Gjennom Valhall Flanke Vest-prosjektet fikk vi utviklet nye løsninger og iverksatt en rekke forbedringer innenfor sikkerhet og effektivitet. Samtidig fikk vi redusert kostnadsnivået for slike prosjekter. Dette har skapt oppmerksomhet i bransjen og flere oljeselskap vurderer nå slike utbygginger de kommende årene, sier Kværners konsernsjef Karl Petter Løken i meldingen.

Aker BP og Kværner gjenbruker både mye av designet og erfaringene når de nå skal bygge ut Valhall Hod:

– Vi er glade for at vi etter en meget krevende vår i dag kan sette i gang arbeidet med å bygge Hod brønnhodeplattformen sammen med våre alliansepartnere. I løpet av kort tid vil permitterte på Kværners anlegg i Verdal være tilbake i jobb, sier Kværner-sjefen.

I Verdal har de fra før levert Valhall Vestflanken, tre stålunderstell til det gigantiske Johan Sverdrup-feltet og man er nå i gang med å ferdigstille det fjerde stålunderstellet til fase to av Johan Sverdrup.

I tillegg jobber verftet med moduler til Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

– Nå kommer Hod-prosjektet til å gi nytt arbeid det neste året. Dermed har Kværner et godt fundament for videre forbedring og videre utvikling av virksomheten, sier Kværner-sjefen.

Kværners del av prosjektet inkluderer forberedelser til fabrikasjon, innkjøp, selve fabrikasjonen av plattformen, klargjøring for transport ut til feltet og arbeid tilknyttet installasjonen og ferdigstillelse offshore.

– Skatteendringer utløser nye investeringer

Både Aker BP og Equinor har vært i front med å argumentere for behovet for en skattepakke.

De og oljenæringen hadde støtte av en uvanlig bred allianse bestående av KonKraft, LO, NHO og mange andre. De møtte imidlertid motbør fra miljøbevegelsen, en gruppe UiO-professorer og til dels regjeringen som ikke ville gi de endringene som næringen ba om.

Pakken næringen ba om ville ikke kostet staten krone, og til og med gitt noen milliarder i ekstra inntekter, ifølge Finansdepartements beregninger. Stortinget endte imidlertid med en pakke som gir åtte milliarder i skattekutt, fordi regjeringspartiene ikke ville røre selskapsskatten.

Oljenæringen er likevel fornøyd med sluttresultatet. Aker BP skriver at skattepakken «utløser nye investeringer».

– Oljeindustrien går gjennom en veldig krevende tid og vi er veldig glade for å se et raskt og kraftig svar fra norske politikere. De foreslåtte endringene er passende og nødvendige, og vil styrke vår kapasitet til å investere samtidig som de vil bidra til økt lønnsomhet i nye feltutbygginger, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP i en uttalelse.

– I Aker BP vil vi ikke la denne sjansen gå til spille, fortsetter han.

Det andre store prosjektet Aker BP jobber med er Noaka-utbyggingen, der Equinor er den sentrale andre aktøren. Det er ikke klart om partene nå kan begrave stridsøksen og få til en enighet om prosjektet etter oljeskatteendringen.

Konserndirektør for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund, ga mandag kveld også klare signaler om at prosjektene nå kan rulle videre i et intervju med E24.

Publisert: