DAG YNGLAND

Niklas Zennström har det siste året revolusjonert telefoni på internett med ringeprogrammet Skype. Firmaet ble grunnlagt i august 2003, men har allerede nesten 30 millioner brukere verden over. Avtaler med stadig flere teleselskaper har gjort nettforbindelsene lettere å opprette og mer stabile å bruke.

— For et år siden vokste vi med rundt 30.000 nye brukere per dag. Da ble vi ikke tatt helt alvorlig av de store teleselskapene. I dag har vi over 150.000 nye brukere per dag. Nå forhandler de store teleselskapene med oss om former for samarbeid. De ser at dette er fremtiden, sier den sindige svensken som nok en gang har revolusjonert informasjonsteknologien.

KaZaas far

Zennström er bare 38 år, men allerede en legende i databransjen. Sammen med dansken Janus Friis lagde han programmet for den populære musikkbyttebørsen KaZaa. Den ble verdens mest nedlastete programvare fra nettet med over 300 millioner kopier. De to solgte KaZaa i 2002 og startet med Skype.

— Ideen om å ta betalt for telefonsamtalene hører nok det forrige århundre til. Telefoni blir nok mer og mer en programvare som gjør det mulig å holde kontakt med familie og venner, sier Zennström.

Utbredelsen av bredbånd over stadig større deler av verden gjør telefoni over nett til det heteste akkurat nå. Forretningsforbindelser i New York, Shanghai og London kan nå diskutere sine planer i timevis - gratis. En ektefelle på reise som savner partneren om kvelden kan sette på Skype og høre partnerens dagligliv i den andre enden. Foreldre på jobben kan høre hva barna driver med hjemme. Atskilte kjærester kan pludre fra hver sin kant av verden til de sovner søtt i armene på telefonen.

Tjener penger

Skypes utrolige vekst skyldes at det fungerer som nettverk. Hver nye Skype-bruker rekrutterer sine venner og familie for å få noen å snakke med. Din lokale datamaskin snakker direkte med din partners uten å gå over eksterne servere.

Skypes nett-til-nett tjenester er gratis. Penger tjener selskapet på å tilby teletjenester ut av Skype-systemet til vanlige telenett. Marginene er små, men volumet er stort. Skype-brukerne har allerede snakket i fire milliarder minutter siden starten i august 2003.

— Vi er ikke engang 100 ansatte så vi bruker ikke masse penger. Rundt en tredel av våre brukere er forretningsfolk. De er villige til å betale for noen av våre tjenester og det kan vi leve av, sier Niklas Zennström.

Han er en dyktig forretningsmann, men virker mer som en teknologiprofet. Skype tilbys i 20 forskjellige språk og har blitt lastet nedover 50 millioner ganger.

GRÜNDER: - 38 år gamle Miklas Zennström har revolusjonert telefoni over internett med nettstedet Skype. Nå kan Skype-fansen også ringe på vanlig telefon.<br/>Foto: GORM K. GAARE