Pentagons nye kjæledegge

Virkeligheten er i ferd med å innhente science fiction-filmene. Møt «Big Dog».

  • Erlend Langeland Haugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Pentagon har latt seg inspirere av menneskets beste venn i jakten på ny teknologi til det amerikanske militæret.

Den går på bensin. Den tråkler seg gjennom dyp snø og klatrer over betongklosser, alt mens den bærer tungt. En rekke sensorer hindrer den i å trå feil. Skulle uhellet være ute, vil støtdempendende fjæringer redde den fra å snuble.

«Big Dog» er i ferd med å bli Pentagons nye kjæledegge. Prototypen har eksistert en stund, men fremstår nå i ny og forbedret versjon. Videoen øverst på denne siden ble først publisert på nettet i slutten av mars.

Likevel: Skrekkscenarier som i filmene «Blade Runner», «RoboCop» og «I, Robot» trenger vi ikke å bekymre oss for med det første.

— Det finnes roboter som imiterer følelser, men et menneskelig følelsesliv i roboter er ikke realistisk. Det er også et godt stykke igjen til robotsoldater, sier professor Kristin Y. Pettersen ved Insititutt for teknisk kybernetikk ved NTNU.

Bambi på glattisen

Ifølge utvikleren er «Big Dog» verdens mest avanserte robot med fire bein, skriver Physorg.com. Det amerikanske forsvarsdepartementet har så langt svidd av rundt 50 millioner kroner på å utvikle den, og skal være villige til å spytte inn nye 150 millioner de neste tre årene, skriver Mass High Tech.

Så langt har «dyret» kommet opp i en marsjfart på 6 km/t, klatret opp en skråning med 35 graders helling og båret omtrent 150 kg vekt, ifølge The Baltimore Sun. Galopp, sprint og høydehopp er også på repertoaret, men på glatt is minner hunden mer om et annet dyr fra en kjent Disney-film.

— Utviklingen går i retning av å imitere naturen. Tidligere har robotforskningen handlet mest om industri - om å lakkere biler og den type ting, forteller Pettersen.

— Er virkeligheten i ferd med å innhente science fiction-historiene?

— Ja, når du ser denne videoen kan det nesten virke sånn. Men det er en grense for hvor langt vi kan ta det. Når det gjelder å ta selvstendige avgjørelser, er det ingen ting som kan sammenlignes med mennesker, sier professoren.

Det farlige og det kjedelige

Samtidig er det nettopp å erstatte mennesker forskerne prøver på.

— Robotene skal gjøre det som er farlig, men også det som er kjedelig. Mer og mer forskning handler om hjemmebruk. Støvsugere, støvtørkere og den type ting, sier Pettersen.

UREALISTISK: Det er fortsatt et stykke igjen til vi ser robotsoldater à la Will Smith-filmen «I, Robot».

Selv er hun i forskningsgruppen som utvikler roboten Anna Konda, som imiterer bevegelsene til en ekte slange. Den mest aktuelle anvendelsen er redningsarbeid og brannslukking. Slangen kan krype inn i for eksempel sammenraste hus og jordskjelvområder, der det er utrygt for mennesker.— Vi har kommet så langt at den kan ta seg frem over hindringer og bevege seg sidelengs på glatt underlag, men det er et stykke igjen til den kan klatre trapper, sier Pettersen.

Populær parodi

At «Big Dog» fascinerer, er det liten tvil om. På drøye to uker har nesten fire millioner klikket seg inn på videoen på YouTube. En parodi (se under) har også funnet veien til videonettstedet, og er så langt sett av 2,2 millioner.

Det beste med «Big Dog»? Du slipper å ta med deg små, svarte poser når du skal gå tur med den.

Denne parodien hevder å være en tidlig beta-versjon av «Big Dog».

Hva synes du om Pentagons nye kjæledegge? Diskuter saken her.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Utvalgsleder om Fridalen skole: – Jeg er rasende

Mikkel Grüner (SV) krever at skolebyråd Endre Tvinnereim (Ap) rydder opp på Fridalen skole.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Fisk forsvinner. Bunnen er råtten og livløs. Det skjer noe skummelt i fjordene våre.

  2. Turkrangel på Fløyen: Mann skal ha sparket hund ved Skomakerdiket

  3. Skjenke­stopp og strenge tiltak for 1,5 millioner nordmenn

  4. – Køen har gitt seg

  5. Nesten ingen ville flytte til Bergen. Da grep Karl Morten sjansen.

  6. Strenge tiltak i Helse Vest etter mutant­utbruddet. – Men det er ingen krisestemning.