Advarer mot søk etter datavirus

Søker du på nettet etter informasjon om datavirus, kan du risikere å bli smittet.

  • Aftenposten.no
  • Knut A. Nygaard

Datasikkerhetsselskapet Symantec advarer nå databrukere mot å søke etter informasjon om datavirus på nettet.

Ifølge PC World kan søk etter informasjon føre til at du rett og slett tiltrekker deg det aktuelle viruset, og dermed får det på din maskin.

Dersom du søker etter virusinformasjon, som for eksempel «conficker» på flere av de mest populære søkemotorene, vil du få opp flere lokkesider som faktisk huser viruset og infiserer alle brukere som besøker siden.

Politiet angrepet Norsk politi ble tidligere denne måneden rammet av et storstilt dataangrep da rundt 1000 datamaskiner ble infisert av dataviruset Conficker.

Politifolk over hele landet slet med trege PC-er og svarte skjermer. Bak angrepet står trolig en østeuropeisk bande med datakriminelle fra Ukraina, som utviklet Conficker-ormen.

Nå frykter mange i data-verden hva som vil skje 1. april. Det er brakt på det rene at viruset er programmert til å sette i gang med noe denne datoen.

— Lager nettadresser - 1. april vil Conficker starte med å generere 50.000 URL-er daglig, sier Don DeBolt hos sikkerhetsselskapet Computer Associates.

Ifølge en artikkel på BBCs hjemmesider avdramatiserer flere sikkerhetseksperter følgene av et eventuelt virusangrep 1. april.

— Vi vet ikke hva som vil skje, men venter oss ikke noe dramatisk, sier Vincent Weafer hos Symantec til BBC.

— Vi tror at programmet er laget for å tjene penger, og det karakterisiske for denne typen dataormer er å ligge lavt, og å maksimere profitten over tid, sier han.

Frykter Men ikke alle er like rolige i forhold til en mulig meget ubehagelig aprilspøk:

Professor Svein Johan Knapskog ved institutt for telematikk ved NTNU råder overfor adressa.no folk som har datamaskiner med Windows til laste ned beskyttende programmer allerede i dag.

— I verste fall kan man tenke seg at viruset henter ut informasjon fra din maskin. Informasjon som er sensitiv og kan misbrukes i andre sammenhenger, sier Knapskog til adressa.no.