Polske håndverkere slipper norsk skatt

Polske håndverkere slipper norsk skatt ved å registrere seg som enkeltmannsforetak. Skatteetaten mener statens skattetap er flere titall millioner kroner.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

— Skattetapet for staten i disse sakene er mellom 60 og 70 millioner kroner. I tillegg kommer arbeidsgiveravgiften, sier direktør Tor Helge Langfeldt ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker til Aftenposten.

Rundt 2000 utenlandske personer var i fjor registrert som enkeltpersonforetak ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker og rundt 1300 av disse var polakker.

Ved å ha eget firma regnes man ikke som vanlig ansatt. Verken plikter eller rettigheter er de samme som for vanlige arbeidstakere. Blant annet kan selvstendig næringsdrivende jobbe i 18 måneder uten å betale skatt til Norge, og de er heller ikke underlagt minstelønnsbestemmelsene på byggeplassene.

Men i praksis er mange for vanlige lønnstakere å regne, selv om de på papiret har eget firma.

— Vi har vurdert kontraktene deres og mener at om lag 1000 av de polske enkeltpersonforetakene ikke er næringsdrivende. Det er en veldig stor andel, sier Langfeldt.

I kontraktene er det ofte avslørt lavere timesatser enn det som er tariffen i Norge. Sentralskattekontoret har varslet flere av selskapene som formidler polske næringsdrivende.

Publisert
BT anbefaler

– Den første dama eg fekk kontakt med, skal eg på date med

Folk i vest: Møt Ståle Andre Vedvik (54).

Mest lest akkurat nå

  1. Her blir bilisten tatt i 127 km/t på E16

  2. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  3. Én av tre jenter er i fare­sonen for spise­forstyrrelser: Karolines nyttårs­forsett ble et mareritt

  4. Irmelin vil leie ut leiligheten til studenter: – Ingen tar kontakt

  5. – Alle har tid til å trene, men det krever at du tar et valg

  6. – Aldri sett tilsvarende prisøkninger