Polske håndverkere slipper norsk skatt

Polske håndverkere slipper norsk skatt ved å registrere seg som enkeltmannsforetak. Skatteetaten mener statens skattetap er flere titall millioner kroner.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

— Skattetapet for staten i disse sakene er mellom 60 og 70 millioner kroner. I tillegg kommer arbeidsgiveravgiften, sier direktør Tor Helge Langfeldt ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker til Aftenposten.

Rundt 2000 utenlandske personer var i fjor registrert som enkeltpersonforetak ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker og rundt 1300 av disse var polakker.

Ved å ha eget firma regnes man ikke som vanlig ansatt. Verken plikter eller rettigheter er de samme som for vanlige arbeidstakere. Blant annet kan selvstendig næringsdrivende jobbe i 18 måneder uten å betale skatt til Norge, og de er heller ikke underlagt minstelønnsbestemmelsene på byggeplassene.

Men i praksis er mange for vanlige lønnstakere å regne, selv om de på papiret har eget firma.

— Vi har vurdert kontraktene deres og mener at om lag 1000 av de polske enkeltpersonforetakene ikke er næringsdrivende. Det er en veldig stor andel, sier Langfeldt.

I kontraktene er det ofte avslørt lavere timesatser enn det som er tariffen i Norge. Sentralskattekontoret har varslet flere av selskapene som formidler polske næringsdrivende.

Publisert
BT anbefaler

God fremdrift i SAS-meklingen

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Flere skutt på kjøpesenter i København. Én person pågrepet.

  2. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by

  3. I dag fyller Vestlandets eldste mann 108 år

  4. Bergensere ble verdensmester i håndball

  5. Her gjorde politiet sitt største dopingbeslag

  6. MC-fører i utforkjøring – motorsykkel havnet i sjøen