Polske håndverkere slipper norsk skatt

Polske håndverkere slipper norsk skatt ved å registrere seg som enkeltmannsforetak. Skatteetaten mener statens skattetap er flere titall millioner kroner.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

— Skattetapet for staten i disse sakene er mellom 60 og 70 millioner kroner. I tillegg kommer arbeidsgiveravgiften, sier direktør Tor Helge Langfeldt ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker til Aftenposten.

Rundt 2000 utenlandske personer var i fjor registrert som enkeltpersonforetak ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker og rundt 1300 av disse var polakker.

Ved å ha eget firma regnes man ikke som vanlig ansatt. Verken plikter eller rettigheter er de samme som for vanlige arbeidstakere. Blant annet kan selvstendig næringsdrivende jobbe i 18 måneder uten å betale skatt til Norge, og de er heller ikke underlagt minstelønnsbestemmelsene på byggeplassene.

Men i praksis er mange for vanlige lønnstakere å regne, selv om de på papiret har eget firma.

— Vi har vurdert kontraktene deres og mener at om lag 1000 av de polske enkeltpersonforetakene ikke er næringsdrivende. Det er en veldig stor andel, sier Langfeldt.

I kontraktene er det ofte avslørt lavere timesatser enn det som er tariffen i Norge. Sentralskattekontoret har varslet flere av selskapene som formidler polske næringsdrivende.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fastlegekrisa i Bergen har aldri vore større: – Eg blei låst i eitt år i stillinga etter at eg sa opp

Med 24 ledige stillingar er fastlegekrisa i Bergen større enn nokosinne.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. «Vanligvis er dette oppførsel jeg ville irritert meg over, men nå er det nesten rørende»

  3. Gulen: Fant person i sjøen etter tre timers leting

  4. 139 nye koronatilfeller siste døgn

  5. Solen titter frem: – Kan bli opp mot 20 grader

  6. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars